{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Hrvatska neće ući u NATO dok ne uhapsi Gotovinu

F
FENA
11.10.2005. u 20:50
0
0
Hrvatska neće ući u NATO dok ne uhapsi Gotovinu
0
Hrvatska neće ući u NATO dok ne uhapsi Gotovinu
Hrvatska neće postati članica NATO-a dok general Ante Gotovina, koga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju optužio za ratne zločine, ne bude uhapšen i izručen Haagu, upozorio je u utorak u Bruxellesu jedan visoki američki zvaničnik.
"Naša poruka je jasna, Hrvatska neće postati članica NATO-a dok on ne bude uhapšen i izručen Haagu", izjavio je novinarima pomoćnik američkog državnog tajnika za vanjsku politiku Nicholas Burns.

"Mi poštujemo odluku Evropske unije da otvori pregovore o ulasku Hrvatske u EU, ali smatramo da NATO mora zadržati princip uvjetnosti u toj stvari", izjavio je treći čovjek State Departmenta.

Burns je, isto tako, uputio ozbiljno upozorenje Beogradu tvrdeći da će se SAD suprotstaviti učešću Srbije u programu Partnerstvo za mir, ako prethodno ne bude uhapšen bivši komandant srpske vojske u BiH Ratko Mladić, koga je Haaški tribunal optužio za ratne zločine.

Burns je u utorak tokom posjete Bruxellesu prisustvovao sjednici NATO-a, a u srijedu putuje u Sarajevo, Beograd i Prištinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: