BiH
0

Hrvatska: Krađe PIN-a i broja kartice putem Interneta

FENA
Hrvatskim internetskim prostorom ponovno u većem broju kruže e-mail poruke koje korisnike pozivaju na odavanje povjerljivih podataka o njihovim karticama, upozorili su u petak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Riječ je o prevarama na koje ne treba nasjedati, napominju u HUB-u, prenosi hrvatski Vjesnik.

Metoda kojom se koriste prevaranti nije dosad nepoznata, a riječ je o takozvanom "phishingu". U najvećem broju slučajeva prevaranti se koriste e-mail porukom, u kojoj lažno obavještavaju korisnika kartice kako je sistem kartičarske kuće pretrpio "hakerski" napad, te je potrebno usklađivanje osobnih podataka i podataka o kartici s podacima kojima raspolaže kartičarska kuća.

U poruci je naveden i URL link na web stranicu kartičarske kuće, koja je lažna, ali svojim izgledom podsjeća na pravu, zbog čega korisnik u prvi tren i ne posumnja da je riječ o prevari.

Otvaranjem te stranice dolazi se do prostora u kojem je potrebno upisati broj kartice i PIN. Ukoliko se upišu traženi podaci brzo će doći do štete. U HUB-u ističu kako ni banka ni kartičarska kuća koja je izdala karticu ne zna, te nema pravo tražiti broj PIN-a kartice.