Inzko - Jandroković
0

Hrvatska iskustva mogu koristiti zemljama u regiji

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije Valentin Inzko danas se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem. Inzko je hrvatskog ministra informirao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a razmijenjena su i mišljena o situaciji u regiji te procesu evropskih integracija.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko kazao je kako hrvatska iskustva u procesu približavanja NATO-u i Evropskoj uniji mogu biti od koristi ostalim zemljama u regionu koje dijele iste ambicije i te istakao da izuzetno cijeni doprinos koji Hrvatska daje regionalnoj stabilnosti.

"Budućnost cijele regije je u Evropskoj uniji i ja se nadam da će BiH znati iskoristiti pozitivna iskustva Hrvatske na tom putu. BiH mora poduzeti konkretne korake i ispuniti mjere koje uslovljavaju njeno približavanje Evropskoj uniji", kazao je Inzko.

Inzko je zahvalio ministru Jandrokoviću na konstantnoj podršci koju Hrvatska pruža BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, naglasivši da je upravo u tome bit regionalne saradnje kao jednog od ključnih preduvjeta evropskih integracija.

Na današnjem sastanku visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova bilo je riječi i o regionalnoj privrednoj saradnji kroz sporazum o CEFTA-i kao o procesu ustavne reforme u BiH, kao jednom od prioriteta. Sagovornici su se složili da se to pitanje može riješiti putem konsenzusa koji će rezultirati funkcionalnijom BiH.