|

Hrvatska dozvolila samo bh. državljanima iz RS-a da kupuju nekretnine bez ograničenja

Hrvatska dozvolila samo bh. državljanima iz RS-a da kupuju nekretnine bez ograničenja
1.032
Piše: Ervin Mušinović
14.4.2017. u 15:14
826
komentara
1k

dijeljenja
Hrvatska dozvolila samo bh. državljanima iz RS-a da kupuju nekretnine bez ograničenja Foto: Klix.ba
Vlada Republike Hrvatske, uprkos tome što je država BiH međunarodno priznata, podijelila ju je na administrativno-teritorijalne dijelove i omogućila samo stanovnicima s mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska kupovinu nekretnina u Hrvatskoj.
Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u Informaciji o uzajamnosti u sticanju prava vlasništva nekretnina između Republike Hrvatske i ostalih država podijelilo je BiH na Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Posebno sporna činjenica u odnosu na mogućnost sticanja vlasništva u susjednoj Hrvatskoj jeste što su FBiH i Distriktu Brčko uvedena ograničenja, a RS-u nisu.

"Uzajamnost za fizičke osobe postoji uz uvjet da u Republici Hrvatskoj stalno borave ili obavljaju dopuštenu djelatnost. Za pravne osobe pod uvjetom da objavljuju djelatnost u Republici Hrvatskoj", piše u Informaciji o uzajamnosti.

Na drugoj strani, Hrvatska tretira manji bh. entitet na drugačiji način pa tako u Informaciji o uzajamnosti piše da "uzajamnost postoji (bez ograničenja)".

S obzirom na to da pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH imaju pravo kupovati nekretnine u Hrvatskoj i da je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske omogućilo to i stanovnicima RS-a, postavlja se pitanje na koga se odnose ograničenja.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske Ministarstvo pravosuđa Hrvatske


Ovim povodom razgovarali smo sa zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sašom Magazinovićem koji nam je kazao da ovo izgleda kao da Hrvatska želi spriječiti Bošnjake da kupuju nekretnine.

"Potrebno je da se oglasi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i da nam svima objasni šta je ovo. Je li ovo rezultat njegovih učestalih sastanaka s predsjednikom Hrvatskog sabora i predsjednikom Vlade Hrvatske? Vodi li iko računa u njegovom kabinetu o ovakvim stvarima i jesu li ovo dobrosusjedski odnosi?", pita Magazinović.

Podsjetio je da ga je na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH verbalno napao zastupnik iz reda SDA kada je tvrdio da BiH treba pokazati kičmu, poštovati sama sebe i zamoliti komšije da ne pomažu BiH dok ih to ne zamoli.

"Oni su rekli da ja na taj način rušim odnose BiH i Hrvatske pa evo neka ih oni sada grade. Je li ovo način na koji se grade ti odnosi? Za mene je ova informacija šokantna", kazao je Magazinović.

On smatra da će bh. vlasti, ukoliko ne budu reagovale na ovo, iskazati posebnu vrstu podaničkog mentaliteta i svake vrste izostanka samopoštovanja.

"Ovo se može doživjeti kao alat kojim se Bošnjacima iz FBiH onemogućava kupovina nekretnina ili se ti Bošnjaci trebaju preseliti u RS pa da to mogu uraditi", zaključio je Magazinović.

Niko iz Vijeća ministara BiH nije bio raspoložen do zaključenja teksta da daje bilo kakve komentare vezane za odluku Vlade Republike Hrvatske.

Informaciju Ministarstva pravosuđa Hrvatske o uzajamnosti u sticanju prava vlasništva nekretnina između Republike Hrvatske i ostalih država pročitajte ovdje.
Prijavi grešku


Komentari (826)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...