BiH
0

Hrvatska akreditacijska agencija i Institut za akreditiranje BiH potpisali memorandum o saglasnosti

FENA
Predstavnici Instituta za akreditiranje BiH (BATA) i Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o saglasnosti.

Ovaj memorandum, kako se navodi u saopćenju BATA-e, realizirat će se postizanjem i održavanjem istoznačnosti i usklađenosti akreditacijskih aktivnosti vodeći pritom računa o odgovarajućim uputama evropske i međunarodnih asocijacija iz područja akreditiranja (EA, IAF i ILAC), uvođenjem usklađenih oblika certifikata, osnivanjem stručnih radnih grupa za posebna područja akreditacije, te organiziranjem međulaboratorijskih uporednih ispitivanja.

Osim toga, sadržajnija i uspješnija saradnja s HAA treba da BATA-i omogući i pomogne potpisivanje tzv. multilateralnih sporazuma s Evropskom organizacijom za akreditiranje, jer je to jedan od uvjeta za lakši i jeftiniji plasman robe i usluga iz BiH na evropsko i svjetsko tržište.

Danas potpisani memorandum, kako se navodi u saopćenju BATA-e, u potpunosti je u skladu i s potpisanim Ugovorom o slobodnoj trgovini između Bosne Hercegovine i Republike Hrvatske.

BATA i HAA obavljaju akreditiranje laboratorija za ispitivanje i kalibracije, tijela za certificiranje sistema kvaliteta, zaštite životne sredine, proizvoda i osoblja te akreditiranje inspekcijskih tijela.