{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatović: Detaljno istražiti uzroke nestanka jezera u Sanici

F
21.11.2013. u 14:36
0
14
Hrvatović: Detaljno istražiti uzroke nestanka jezera u Sanici
0
Hrvatović: Detaljno istražiti uzroke nestanka jezera u Sanici
Foto: Maid Kadušić
Direktor Federalnog zavoda za geologiju prof.dr. Hazim Hrvatović kazao je u izjavi za Agenciju FENA da pojava nestanka jezera u Sanici kod Ključa nije neuobičajena, ali nije česta.
"Ona je karakteristična za terene koji su izrađeni od krečnjaka ili gipsa, a poznato je da na tom prostoru ima i krečnjaka i gipsa zbog čega nije ni čudno da je došlo do nestanka jezera", smatra Hrvatović.

Ovo se dogodilo i 2010. godine kada su stručnjaci iz Federalnog zavoda za geologiju dali preporuke za sanaciju, praćenje i istraživanje tog područja Općini i Civilnoj zaštiti koji bi trebali biti nosioci tih aktivnosti.

Hrvatović posebno naglašava da je ovu pojavu neophodno detaljno ispitati i utvrditi prave razloge njegovog nestajanja kako se ponovo ne bi dogodila, a s obzirom na sastav tla u tom dijelu može se očekivati da se ponovi.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, zajedno s načelnikom Sektora za planiranje i prevenciju Kantonalnog štaba Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (CZ USK) Muhamedom Pečenkovićem, obišao je danas lokalitet jezera u Sanici kod Ključa, koje je 15. novembra presušilo i nestalo.

Ostala je provalija, koja se stalno širi te je prema procjenama Štaba CZ općine Ključ, dimenzije od dvadeset metara dubine i prečnika pedeset metara.

Poniranjem tla presječen je vodovod, koji je napajao Gornju Sanicu pitkom vodom, ali brzom intervencijom komunalnog poduzeća vodovod je prespojen i stanovništvu je omogućeno neometano snabdijevanje pitkom vodom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: