HSP Đapić-dr. Jurišić
0

"Hrvatima je uskraćeno pravo da izaberu svog člana Predsjedništva"

FENA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić podržava odluku Suda za ljudska prava u Strasbourgu da se ostalima omogući sudjelovanje u kandidaturi i izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali da se isto pravo mora primijeniti i na Hrvate.

Iako su Hrvati konstitutivni narod, iz HSP-a Đ-J ističu kako im je to pravo uskraćeno.

HSP smatra neprimjernim pozivanje na izmjenu izbornoga zakona isključivo u slučaju ostalih, dok se sustavno kršenje volje hrvatskog biračkog tijela u izboru člana Predsjedništva BiH u potpunosti zanemaruje.

"Iako postoji pozicija hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ona je grubo zloupotrijebljena od strane dijela bošnjačkog biračkog tijela i dijela bošnjačkih stranaka te danas tu dužnost obnaša Željko Komšić", ističe se u saopćenju.

Iz te stranke navode podatak kako je u Zapadnohercegovačkom kantonu, kao većinskom hrvatskom, Željko Komšić dobio manje od 1,8 posto glasova što, kako ističu u toj stranci, govori da se nije ispoštovala volja hrvatskog biračkoga tijela.

HSP poziva relevantne političke subjekte da se u sklopu izmjena Izbornog zakona precizira dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH.

HSP smatra ključnim pitanjem onemogućavanje zloupotrebe pomoću koje bošnjačka većina bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH, to jeste definisanje Izbornog zakona koji će omogućiti Hrvatima da izaberu hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.