Milanović najavio planove
0

Hrvati žele graditi autocestu kroz BiH do Dubrovnika

Sarajevo-x.com
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Hrvatski premijer Zoran Milanović je najavio da postoje planovi za izgradnju autoceste do Dubrovnika preko BiH. Kako javlja HRT, bh. vlasti nemaju ništa protiv ovog plana, ali je finansiranje ovog projekta još uvijek nepoznanica.

Milanović je rekao da namjerava obaviti razgovore sa predstavnicima dviju vlada oko trase ceste. On se nada kako bi izrada dokumentacije mogla početi polovinom sljedeće godine.

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, nada se susretu sa Milanovićem i smatra da je interes Hrvatske i BiH u ovom projektu jednak, jer su ove dvije zemlje susjedne i povezane dugom granicom, te da stoga i tržišno trebaju jedna drugu.

Najbitnije pitanje za hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Zlatka Komadinu, je izvor finansija ovog projekta. On smatra da autocestu ne bi trebali finansirati samo hrvatski poreski obveznici. Njegovo je mišljenje da cesta mora povezati dvije zemlje i predstavljati most između njih.

Profesor Ivan Dadić sa Prometnog fakulteta u Zagrebu smatra ovu ideju dobrom i vjeruje kako bi dionicu dugu 30 km trebala finansirati BiH uz pomoć EU-a.