BiH
0

Hrvati traže ravnopravnu zastupljenost u javnim institucijama RS-a

FENA
Klub hrvatskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske postavio je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda u vezi sa Zakonom o penzionom fondu RS-a, koji je Skupština usvojila, i traži da se u taj zakonski akt ugradi amandman koji se odnosi na potrebu poštivanja konstitutivnosti u upravnoj strukturi tog fonda.

Predsjednik hrvatskog kluba Tomislav Tomljanović rekao je u izjavi novinarima da bi se u ovaj zakon trebao ugraditi amandman koji je u skladu sa članom 70.Ustava RS-a u kojem se precizira da će javne institucije biti proporcionalno zastupljenje predstavnicima konstitutivnih naroda.

Amandam bi glasio da "prednost kod imenovanja članova nadzornog odbora imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda ukoliko ispunjavanju neophodne uvjete, stručnost i drugo".

Tomljanović očekuje da će ovaj zahtjev hrvatskog kluba naići na razumijevanje u Vijeću naroda i da će tako biti usaglašena dopuna spomenutog zakona.

Napomenuo je da, osim na vrhu RS-a, gdje postoje potpredsjednici RS-a, Skupštine i Vlade iz reda hrvatskog naroda, u drugim nižim nivoima ne primjenuje se odluka o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Hrvatski klub je nakon razmatranja materijala usvojenih na 18.sjednici Narodne skupštine RS-a izrazio očekivanje da će, nakon što je upražnjeno mjesto ombudsmena RS-a iz hrvatskog naroda, biti raspisan javni oglas za njegovu popunu.