HDZ 1990
0

"Hrvati, okupite se oko hrvatskog čovjeka"

FENA
Temeljni ogranci Grad 3 i Bijeli Brijeg HDZ-a 1990 reagirali su na jučerašnju posjetu tom dijelu grada stranačkih dužnosnika HDZ-a BiH, saopćeno je iz navedenih ogranaka.

"Prije svega, osuđujemo činjenicu da se prostorije vjerskih institucija iskorištavaju u političko propagandne svrhe, jer crkva i vjera kod našeg naroda su jedina neokaljana moralna vertikala i svako iskorištavanje bilo kojeg dijela crkvenih prostorija i institucija u političko propagandne svrhe se mora osuditi.

Nakon što, kršeći zakon, koriste Sveučilište u političko propagandne svrhe, dužnosnici stranke na vlasti u Mostaru namjeravaju koristiti i crkvene institucije u te svrhe, a beskrupuloznost je još veća time što se s mjesta s kojeg se čita Evanđelje, poziva na 'okupljanje oko HDZ BiH'.

Mi pozivamo ljude da se ne obaziru na gluposti, te da umjesto 'okupljanja oko HDZ BiH' mjerilo političke vrijednosti budu stručnost, etika, moral, te istinska vjera u Božije vrijednosti, a ne deklarativna", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ono što se ne može zamjeriti dužnosnicima HDZ-a BiH jeste iskrenost te poruke.

"Naime, ko god se u Mostaru nije 'okupio oko HDZ BiH' u biti je građanin drugog reda. To znaju prosvjetni djelatnici koji nisu njihova rodbina ili članovi stranke, koji uprkos boljim i kvalitetnijim referencama ne mogu dobiti posao.

To znaju i građani južne zone, koji obolijevaju od onečišćenja, a to znamo i mi u ovom dijelu grada, jer nam je zbog stranačkih boja propao projekt za razvoj ovog dijela grada, poput hospicija, sa okolnom infrastrukturom, vrijednog 2,5 miliona maraka, uprkos valjanoj i uredno naplaćenoj dokumentaciji", navodi se u saopćenju.

"Ponavljamo biračima naših naselja da 3. oktobra mjerilo pri glasanju bude stručnost, etika, moral, te istinska vjera u Božije vrijednosti.

Izbor na osnovu ovih mjerila, ma iz koje stranke bio, je jedini koji ovom narodu može donijeti dobro", navodi se u saopćenju.