{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati iz BiH lažirali izbore za predsjednika Hrvatske

S
13.1.2005. u 12:31
0
0
Hrvati iz BiH lažirali izbore za predsjednika Hrvatske
0
Hrvati iz BiH lažirali izbore za predsjednika Hrvatske
Prema pisanju internet portala index.hr, komisija koja je zadužena za praćenje izbora za predsjednika Hrvatske podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba iz BiH zbog lažiranja rezultata prvog kruga izbora.
Naime, na popisu birača u BiH zaokružene su osobe koje su umrle, te osobe za koje se ispostavilo da uopšte nisu izašle na birališta.

Na osnovi primljenih obrazaca za izvještavanje GONG-ovih promatrača iz BiH koji su izvijestili o glasanju u ime drugih osoba (porodično glasanje, glasanje za druge osobe, umrle i sl.), te o upisivanju većeg broja birača u popis birača na biračkim mjestima te o umrlim osobama u popisima birača, GONG je zatražio uvid u izborni materijal iz BiH, te nakon što su od DIP-a dobili i provjerili materijal odlučili su podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog kršenja izbornih propisa te zlouporabe izbornog prava i izborne prevare.

U GONG-u, koji je u BiH imao samo dva promatrača (u 42 biračka mjesta) naveli su kako sumnjaju da se radi o organizovanoj izbornoj prevari.

Nakon uvida u originalni izborni materijal iz BiH, GONG-ovci su uočili da postoji veći broj upisanih birača u popis birača na izborni dan, te da je bilo mnogo slučajeva dopisivanja birača bez upisivanja svih potrebnih podataka, javlja index.hr.

Tako je primjerice na biračkom mjestu broj 10. u Mostaru na izborni dan u popis birača upisano čak 519 birača, odnosno 29,8 posto od ukupnog broja birača koji su glasali na tom biračkom mjestu.

U GONG-u tvrde da su takvi birači, koji su u popise upisani na sam izborni dan, navjerojatnije izbrisani iz popisa birača za inostranstvo zbog prebivališta u Hrvatskoj, pa je tako "vrlo vjerovatna" mogućnost dvostrukog glasanja.

GONG je telefonski provjerio deset slučajno odabranih birača u BiH, za koje je na popisima birača označeno da su glasali, te došao do sljedećih podataka. Četiri od deset dotičnih osoba su preminule, petero ih tvrdi da nisu izašli na glasanje, a jedna osoba tvrdi da je izašla na glasanje.

Usporedbom imena članova biračkih odbora u BiH s izabranim i neizabranim općinskim vijećnicima na lokalnim izborima u BiH 2004., GONG je došao do saznanja da su, suprotno Zakonu o izboru predsjednika RH, u biračkim odborima sjedili i stranački dužnosnici, svi iz redova HDZ-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: