Reakcije
0

Hrvati dobro zastupljeni u MVP BiH

Sarajevo-x.com
Veliki broj domaćih medija je u više navrata izvještavao o primjedbama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koje se odnose na nezastupljenost kadrova iz reda hrvatskog naroda unutar Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"U cilju pravilnog informisanja javnosti želimo građanima BiH pružiti cjelovite i provjerene informacije o tome kakva je stvarna situacija u MVP BiH po ovom pitanju. S obzirom na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova BiH vodi brigu o zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i Ostalih u skladu sa popisom stanovništva BiH iz 1991. godine. Rezultat toga je činjenica da kadrovska rješenja unutar Ministarstva vanjskih poslova BiH u velikoj mjeri odgovaraju demografskoj strukturi BiH. U okviru Vijeća ministara BiH nije rijedak slučaj da tri prve rukovodeće pozicije ministarstava nisu popunjene predstavnicima iz sva tri konstitutivna naroda. Činjenica da Hrvati ne zauzimaju mjesto ministra, zamjenika ministra niti sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova BiH posljedica je primjene Ustava BiH, Zakona o državnoj službi BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH. Stoga se primjedbe po ovom osnovu mogu jedino uputiti na adresu Parlamentarne skupštine BiH koja je usvojila pomenute zakone, a nikako ministru vanjskih poslova. U sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži radi 19,5% Hrvata od ukupnog broja zaposlenih. Primjedba da Hrvati nisu raspoređeni na rukovodnim mjestima također ne stoji, jer 50% pomoćnika ministra dolazi upravo iz reda hrvatskog naroda, a nekim od najvažnijih odsjeka unutar Ministarstva vanjskih poslova BiH rukovode Hrvati. Pored toga, važno je istaći činjenicu da 22,7% od ukupnog broja ambasadora BiH čine Hrvati, istovremeno zauzimajući 33,3% pozicija konzula ili vicekonzula. Nadalje, 33,3% generalnih konzula i 23,3% ministara savjetnika su Hrvati. Svi navedeni procenti su znatno iznad 17,3% koji predstavlja udio Hrvata u ukupnoj populaciji BiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Uvid u činjenično stanje navodi na samo jedan zaključak: ne stoji teza o neadekvatnoj zastupljenosti Hrvata u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Na kraju, zanimljivo je istaći da u Kabinetu ministra Alkalaja rade jedan zaposlenik hrvatske nacionalnosti, jedan iz reda Ostalih, pet bošnjačke nacionalnosti i jedan neopredjeljen po pitanju nacionalnosti. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uvijek stajalo na raspolaganju svim članovima Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, kao i drugim nadležnim institucijama BiH kada treba dostaviti vjerodostojne i ažurirane informacije o svim aspektima svoga rada", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.