BiH
0

Hrvati bez posebnog tv kanala u BiH

NINA
Ustavni sud BiH donio je u subotu odluku da Prijedlog zakona o javnom RTV sistemu nije destruktivan za vitalni interes Hrvata u BiH, što praktično znači da Hrvati neće imati poseban televizijski kanal u našoj zemlji.

Naime, Ustavni sud BiH je utvrdio da nema nikakve destruktivnosti za vitalni interes hrvatskog naroda kada je u pitanju jezik, ali je sudac Ustavnog suda BiH David Feldman kazao da jedan od članaka Prijedloga zakona o javnom RTV sistemu zahtijeva da se osigura jednakopravna zastupljenost svih jezika prilikom emitiranja programa.

Prilikom donošenja odluke o Prijedlogu zakona o javnom RTV sistemu, Ustavni sud BiH je odbio mišljenje Kluba zastupnika bošnjačkog naroda koji su tvrdili da Evropska povelja za regionalne jezike manjina može imati utjecaja na to pitanje, s obrazloženjem da je hrvatski narod konstitutivan i da ga ne treba smatrati manjinom.

Predsjedavajući Ustavnog suda BiH Mato Tadić je kazao da je ta odluka donesena na zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Velimira Jukića.

Osim toga Ustavni sud je na današnjoj sjednici odbio i apelaciju Seade Palavrić u vezi s njezinim imunitetom kao zastupnika u državnom Parlamentu u odnosu na njezinu građansku odgovornost u postupku koji se vodi pred redovnim sudom u BiH.