{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HRT prikazao Krim kao dio Rusije: Kijev traži javno izvinjenje

S
SRNA
4.12.2018. u 07:51
5
41
HRT prikazao Krim kao dio Rusije: Kijev traži javno izvinjenje
5
HRT prikazao Krim kao dio Rusije: Kijev traži javno izvinjenje
Foto: Screenshot HRT
Ambasada Ukrajine u Zagrebu uputila je oštar protest Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) jer je Krim prikazala kao teritoriju Ruske Federacije i zatražila izvinjenje tog javnog servisa zbog "širenja iskrivljenih informacija".
Protest Ambasade Ukrajine u Zagrebu uslijedio je nakon "tehničke greške ili svjesne provokacije" nastale u"Dnevniku" tokom intervjua sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

Tokom tog razgovora u pozadini je prikazana mapa na kojoj je, kako se navodi, "Autonomna Republika Krim, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorija Ruske Federacije", navodi se u protestnoj noti."Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim i izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", navodi se u protestu Ambasade.

Iz ukrajinske Ambasade ističu da su uvjereni da HRT, "kao autoritetni medij-resurs Hrvatske", ne može biti u suprotnosti i zvaničnim stavom hrvatske Vlade koja čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ambasada traži javno izvinjenje radi "širenja iskrivljene informacije" i mole da se preduzmu mere s ciljem da se tako nešto ne ponovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: