Nakon izjava u Jablanici
567

HRS podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hrvatska republikanska stranka (HRS) na čelu sa Slavenom Ragužom podnijela je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog, kako je navedeno, izazivanja mržnje i netrpeljivosti.
Kako su rekli iz iz HRS-a Džaferović je 17. novembra u Jablanici izjavio kako iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori.

Ove izjave, prema mišljenju HRS-a, nisu istinite, jer postoji više pravosnažnih presuda koje potvrđuju suprotno.

"Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio", kažu iz HRS-a.

Dodali su da je licemjerno i sramotno od političkih zvaničnika bošnjačkog naroda negirati zločine koje je počinila Armija BiH.

"Kako može doći ikada do istinskog pomirenja, ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti zvaničnici obavljaju najviše državne funkcije", ističu.

"Stavljamo na test objektivnost i nepristranost Tužilaštva BiH", zaključuju iz ove stranke.

Podsjećamo boravak Šefika Džaferovića u Koloni sjećanja za Vukovar, prije dva dana, nije naišao na odobravanje pojedinih političkih predstavnika Hrvata u BiH.