Predstavili program
1

HRS: OHR treba objasniti kako Komšić može biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Hrvatska republikanska stranka BiH na ove izbore izlazi s listama za skupštine HNK, ZHK i Kantona 10 te Parlament Federacije BiH s područja ova tri kantona. Na konferenciji za medije prezentirali su svoj izborni program.

Profesor Marko Tokić kazao je kako Hrvati stalno prolaze kroz reciklažu istih političkih ideja i obećanja te je grupa intelektualaca i domoljuba odlučila podržati HRS s namjerom da od njega napravi vodeću političku opciju u ovom narodu.

"Zbog odluka međunarodne zajednice i hrvatskih predstavnika u vlasti koji su nedovoljno odlučni, mi Hrvati zapravo neprestano izlazimo na popis stanovništva, a ne izbore. Molio bih OHR da nam objasni legitimitet i legalitet Željka Komšića u posljednja dva izbora, jer jednostavnim prebrojavanjem jasno je da ga hrvatski narod nije izabrao. Ako ne mogu to obrazložiti, onda neka kažu kako se čovjek koji se na prošlom popisu izjasnio kao Ostali sada kandiduje za hrvatskog člana Predsjedništva", zapitao se Tokić.

On je kazao da se zbog toga nisu ni kandidirali u kantonima u kojima prijeti rasipanje hrvatskih glasova. Istakao je da su posebno nezadovoljni hrvatskim predstavnicima u tijelima vlasti koji uspješno brane lične interese, a samo povremeno interese naroda koji ih je birao.

Slaven Bevanda, zamjenik predsjednika HRS-a, prezentirao je model ustavnih promjena Bosne i Hercegovine, koji je prije nekoliko godina izradila ova stranka.

"Naš model obuhvata višefazni preustroj, a namjera je da na temeljima Vašingtonskog sporazuma krenemo u preustroj Federacije BiH. Za početak imamo dvije administrativne jedinice koje bi se zvale Županija Posavsko-hercegovačko-bosanska i Kanton Bosansko-podrinjsko-krajiški. Na području Federacije BiH formirala bi se i tri distrikta Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje i Mostar", pojasnio je Bevanda.

HRS-ov model predviđa da bi ova područja bila i izborne jedinice te bi se osiguralo legitimno predstavljanje i provedba svih presuda.

Ekonomski program HRS-a predstavio je predsjednik ove stranke Slaven Raguž, a on podrazumijeva niz složenih reformi, diferenciranu stopu PDV-a, smanjenje parafiskalnih nameta... Penzionirani brigadir Petar Kolakušić prezentirao je HRS-ova rješenja nagomilane boračke problematike.