Nepravedna odluka
0

HRS i HDZ 1990 negoduju zbog odluke o olakšanom ulasku državljana Srbije u Hrvatsku

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je objavljeno da za državljane Srbije više ne postoje ograničenja za ulazak u Hrvatsku, političari iz hrvatskih redova su posebno negodovali zbog odluke susjeda.
Tako su iz Hrvatske republikanske stranke reagovali kazavši da je ova izmjena pri ulasku u Hrvatsku posebno nepravedna po Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska se očigledno otvara svojim istočnim susjedima. Valjalo bi upitati Plenkovića, Božinovića, ali i tri mumije 11. izborne jedinice, jesu li, prema ovome, Hrvati iz BiH postali bliskoistočni susjedi?...Zašto matična Domovina diskriminira svoje sunarodnjake iz BiH? Je li ovo odraz bratske i bezrezervne podrške Vlade Republika Hrvatske Hrvatima u BiH?", kazali su oni.

Navode da nemaju ništa protiv ulaska srbijanskih državljana u Hrvatsku, ali da im je nejasna odluka s obzirom na to da BiH, prema posljednjim podacima, ima bolju epidemiološku situaciju kada je riječ o broju novozaraženih. Ono što su zaboravili jeste da je Srbija država sa velikim brojem vakcinisanih građana za razliku od BiH te da i ovaj faktor ima značajan utjecaj na donošenje odluka u Evropi.

Žustru reakciju imao je i HDZ 1990 kojima kao i HRS-u nije jasno "čime su to bh. građani sa hrvatskim državljanstvom zaslužili da budu građani drugog reda", a s obzirom na činjenicu da Hrvati iz BiH bez obzira na to da li imaju državljanstvo i prebivalište u RH svejedno moraju imati ispunjen neki od uslova kao što je potpuna vakcinacija, PCR test i prebolovan koronavirus.

"Gosti iz BiH uvijek su bili dobri gosti i iskreno i prijateljski su percipirali državu Hrvatsku, za razliku od Srba koji i danas radije idu u Grčku i Tursku nego u 'neprijateljsku državu'", stoji u saopćenju HDZ-a 1990 koje potpisuje lider Ilija Cvitanović.

On smatra da je "krajnje vrijeme da zastupnici u Hrvatskom saboru izabrani iz BiH, a i svi drugi zastupnici, reagiraju na ovu nepravdu i učine maksimalan trud da se ova nepravda otkloni".

Zbog odluke su negodovali i hrvatski političari iz Hrvatske kao što je zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji je ovu odluku nazvao "smiješnom".

Naime, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je objavilo da od 25. juna srbijanski državljani mogu ući u Hrvatsku bez ograničenja, no iz Hrvatske nije objašnjeno zbog čega je donesena ovakva odluka.