BiH
0

Hrnjić: Zbog kandidature Jajca što hitnije riješiti UNESCO-ve zahtjeve

FENA
Povodom posljednjih informacija i natpisa u štampi koji se odnose na rješavanje problema Hotela ”Ruža” u Mostaru te ostanka Starog mosta i stare jezgre Mostara na Listi svjetske baštine UNESCO-a, načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić uputio je pismo Gradskoj upravi Grada Mostara i njenim čelnicima tražeći što hitnije rješavanje nastalih problema u tom bh. gradu.

U pismu gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, Gradskom vijeću Grada Mostara, predsjedniku Gradskog vijeća Muratu Ćoriću te svim političkim partijama koje participiraju u Gradskom vijeću, Hrnjić moli da se najozbiljnije priđe rješavnju nastalih problema u najužem gradskom jezgru Mostara te da zbog cjelukupnog naslijeđa BiH i kandidature Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a najozbiljnije razmotre UNESCO-ove zahtjeve.

"Vjerujemo u vašu zajedničku odlučnost, želju i namjere da i ovu prepreku prebrodite na najbolji način te iznađete rješenje koje će sačuvati vaš i ugled naše zemlje. Naša kulturno-historijska baština zaslužuje da se predstavi široj javnosti, a ovo je još jedna prilika da zajedno pokažemo zainteresiranost lokalne zajednice i cijele BiH za ostanak Starog mosta i uvrštavanje historijske jezgre Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a", ističe Hrnjić u pismu.

On dodaje kako Jajce – grad kamena, svjetlosti i vode, kraljevski grad, muzej pod otvornim nebom, grad na obalama rijeka Plive i Vrbasa, podržava sve dobre namjere spomenutih čelnika i vjeruje da neće biti upitan upis Jajca na Listu UNESCO-ove baštine.