BiH
0

Hrbat: Divlje deponije stvaraju i firme koje nemaju vlastitu reciklažu ambalažnog otpada

FENA
Samo pet posto otpada reciklira se u BiH, a s obzirom na to da količina otpada svakodnevno rapidno raste, upravljanje njime predstavlja jedan od gorućih problema u državi, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U Federaciji BiH 2012. stupio je na snagu pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom koji obavezuje sve privredne subjekte da se u svom poslovanju bave stavljanjem ambalaže na tržište da ispune ciljeve za recfiklažu.

Slijedom odredbi pravilnika Evropske direktive, sedam vodećih kompanija u BiH osnivaju Društvo za postupanje s ambalažnim otpadom EKOPAK.

Polovinom 2012. EKOPAK je dobio dozvolu za rad i za sada je jedini ovlašteni operater sistema za reciklažu otpada.

"Uloga EKOPAK-a je da bude spona između korisnika sistema i javnih komunalnih preduzeća i ovlaštenih privatnih sakupljača", kazala je u izjavi za Agenciju FENA direktorica Društva za postupanje s ambalažnim otpadom EKOPAK Amela Hrbat.

Najveći problem kod firmi koje još nemaju svoj način reciklaže ambalažnog otpada je taj što se stvaraju divlje deponije, ističe Hrbat.

"Ovo je dugotrajan proces koji zahtijeva i edukativne kampanje. Fokus su najmlađi, jer iskustva Europe govore da djeca educiraju roditelje kako ispravno postupati s ambalažnim otpadom. Time motiviran, EKOPAK je pokrenuo dva edukativna projekta putem kojih je u toku prošle godine edukaciju prošlo deset hiljada djece", navodi Hrbat.

Cilj projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“, jeste razviti naviku kod najmlađih i osigurati uvjete da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane svakodnevica, a u budućnosti nova kultura življenja svih stanovnika BiH.

Da se projekt zaista pokazao atraktivnim za srednjoškolce i osnovce, za sada u Kantonu Sarajevo i Prozor- Rami, dokazala je i zainteresiranost više od 50 učenika koji su ušli u finalni krug takmičenja.

Takmičarka završnog ispita, učenica Pete gimnazije Tesnin Karišik kazala je u razgovoru za Fenu da je bolje informirana o ovoj tematici putem ovoga projekta.

Marinko Udovičić, takmičar i učenik Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, kaže da vjeruje da je svijest o ekologiji i reciklaži ambalažnog otpada bolje razvijena kod mladih osoba.

"Mislim da među starijim ljudima nije baš razvijena svijest i da njima predstavlja problem razlagati otpad u posebne kante", govori takmičar Udovičić.

Anja Kovačević, učenica Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, smatra da je ovo veliki problem jer često vidi da djeca bacaju otpad na ulicu.

"Šta je to jedan papir što je bačen, ali jedan po jedan i ode nam planeta jer se smeće gomila i ne razgrađuje se", kazala je Kovačević.

U većini škola Kantona Sarajevo postavljene su kante za reciklažnu ambalažu, tako da će na kraju ove školske godine, škola koja bude imala najviše skupljenog otpada biti proglašena pobjednicom i nagrađena vrijednim poklonima čime se završava drugi ciklus projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“.