Sjećanja na udarce
625

Hrabre žene Kruščice obilježile godišnjicu policijske torture i borbe za rijeku

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Četiri godine su prošle od napada policije na hrabre žene Kruščice koje su svojim tijelima na mostu branile izvođaču radova da s kamionima prođe do gradilišta.

U Kruščici se danas pjeva i roštilja, a o dešavanjima prije četiri godine teško je svima govoriti. Mika Tibold, predstavnica Hrabrih žena Kruščice kaže da su četiri godine prošle veoma brzo, ali da je nakon svega oboljela.

"Ne mogu da vjerujem da su već četiri godine prošle od dešavanja na mostu. Još uvijek smo ni na nebu ni na zemlji. Ne znamo kako će se završiti oko koncesija na Višem sudu u Sarajevu, a ostale dozvole koje su izgubili, mogu dobiti ako dobiju koncesiju. Imamo korumpirano društvo koje se prodaje za male pare, pa vidjet ćemo", kazala je Tibold.

Dodala je da su one na neki način bile okidač i iskra vatrene borbe za rijeke Bosne i Hercegovine, ali i rijeke u regiji gdje su slična dešavanja zabilježena.

"Naša aktivnost je bila 'bum' u cijelom svijetu. Tada su se iz Stare planine u Srbiji digle i rekle da i oni mogu da se bore za svoju rijeku. Nakon toga smo imali Neretvicu, Doljanku... Na našim rijekama želi se obogatiti pojedinac, a zajednici ne ostavljaju ništa. Nama uništavaju ono što je izvor života. Sve je manje vode, voditi ćemo ratove za vodu, ali oni koji nas vode to ne mogu osjetiti", dodala je Tibold.

Dodala je da još 25 posto stanovnika Kruščice nije na javnom vodovodu, te da je ona na vodu čekala skoro 40 godina.

Među hrabrim ženama Kruščice bila je i Nelina Ahmić koja je kazala da se danas sve osjećaju ponosno.

"Ponosna sam na našu bitku i upornost. Četiri godine smo tu, borimo se, još ništa nije riješeno i ne odustajemo. Naša okupljanja su poruka da smo još uvijek ovdje", kazala je Ahmić te dodala da se teško sjećati napada policije na narod:

"Smatrali smo da su u interesu građana. To jutro se desio preokret kada su specijalci tukli žene, a iza leđa su štitili privatnike i kamione kako bi im očistili put za radilište. Teško je sjećati se toga."

Za napad policije na žene Kruščice još nije niko odgovarao, a rečeno im je da će se i to pokrenuti nakon što se završi pravna borba oko izgradnje mini hidroelektrane na Kruščici, koncesija i drugih dozvola.

Druženje hrabrih žena u Kruščici nastavljeno je uz pjesmu, roštilj i osvježenje.