{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrabra bh. policajka obučavala policiju i štitila civile između dva krvava rata u Sudanu

20.11.2017. u 11:01
42
14
Hrabra bh. policajka obučavala policiju i štitila civile između dva krvava rata u Sudanu
42
Hrabra bh. policajka obučavala policiju i štitila civile između dva krvava rata u Sudanu
Voditeljica tima Pasoške kontrole jedinice Granične policije Aerodrom Sarajevo Zvjezdana Araranković hrabra je policajka koja je dva puta je bila angažovana u mirovnim misijama UN-a u Sudanu u okviru kojih je pomagala reformi policije i štitila civile u krvavom ratu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prvi put je otišla 2008. godine, tri godine nakon što je završio 20-godišnji krvavi građanski rat u toj zemlji. Rezultat tog rata je otcjepljenje Južnog Sudana 2011. godine.

"Za vrijeme prvog angažmana u UNMIS misiji u Sudanu obavljala sam različite poslove i zadatke, od rada sa lokalnom policijom, savjetovanje vezano za rješavanje različitih slučajeva i poštivanje ljudskih prava do poslova vođe tima na aerodromu u Jubi. Također sam radila kao zamjenica komandira sektora 1 Juba te kao instruktorica lokalne policije s ciljem izgradnje njihovih kapaciteta za prepoznavanje i otkrivanje krivotvorenih dokumenata. U toku svog mandata u trajanju od 18 mjeseci bila sam i komandant bh. policijskog kontingenta u Sudanu", kazala je Araranković.U novostvorenoj državi 2013. godine počeli su novi sukobi. Dešavaju se nebrojni zločini među kojima su ubistva, silovanja, seksualno nasilje, mučenja i druga nečovječna djela. No to nije spriječilo Zvjezdanu da i drugi put bude dio mirovne misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu (United Nations Mission in South Sudan - UNMIS) i to od 20. marta 2016. do 19. septembra 2017.

"Tokom svoja dva angažmana stekla sam različita iskustva, budući da su mandati ovih misija različiti. Mandat UNMIS misije je bio izgradnja kapaciteta, reforma i reorganizacija policije, dok je UNMIS-ov mandat zaštita civila. Međutim, ono sto je zajedničko ovim misijama je upoznavanje kulturoloških razlika, što me je neminovno obogatilo kao osobu te upoznavanje drugih kolega i načina na koji oni obavljaju policijske poslove", rekla je hrabra policajka.

Ujedinjeni narodi su angažovali Zvjezdanu i kao instruktorica u Bocvani za trening trenera za Formirane policijske jedinice (Formed Police Unit). Dva puta je bila angažovana i kao instruktorica na predmisionoj obuci u Švedskoj.U Centru za obuku za operacije podrške miru u Butmiru, pored redovnih poslova i zadataka, Zvjezdana obavlja i zadatke, poput onih u Švedskoj gdje je radila kao instruktorica na predmisionoj obuci.

"U suštini najvažnije je se dobro psihički pripremiti za odlazak u mirovnu misiju jer je to velika promjena, radi se o drugom kontinentu i o višemjesečnom boravku u potpuno drugačijem svijetu. Tokom angažmana u mirovnim misijama definitivno se stječe veliko profesionalno, ali i lično iskustvo. Nadograđujemo se profesionalno i individualno i vrlo često se kolege nakon misija opredjeljuju za profesionalne angažmane u UN-u. Također, u misijama upoznajete ljude različitih profila, stječete razna prijateljstva i širite vaše poslovne kontakte. Jedan od razloga zašto se policijski službenici odlučuju priključiti mirovnoj misiji svakako je i veća finansijska stabilnost", istakla je.

Od 2012. godine, svi policijski službenici u BiH koji žele da budu dio mirovnih misija moraju proći predmisionu obuku koju organizuje Ministarstvo sigurnosti BiH. Ova obuka se sprovodi u Centru za obuku za operacije podrške miru (Peace Support Operations Training Centre - PSOTC) u Butmiru. Uspješan završetak ove obuke je jedan od uslova koji policijski službenici moraju ispuniti da bi bili upućeni u mirovnu misiju.

Predstavnici Centra za sigurnosne studije (CSS) u okviru projekta "Jačanje institucionalnih kapaciteta kroz širenje iskustava učesnika u mirovnim misijama", koji finansijski podržava Kanadski Fond za lokalne inicijative, ističu važnosti daljeg učešća pripadnika policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: