BiH
31

Hotić: Karadžić treba biti upozorenje svim potencijalnim zločincima da je zločin kažnjiv

Piše: Er. M.
Kada Hotić
Kada Hotić
Nakon što je Haški tribunal objavio da će 24. marta izreći presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Kada Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa kazala je za Klix.ba da očekuje najstrožiju, odnosno doživotnu kaznu.

Hotić je kazala kako se članovi Udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa spremaju biti u Hagu kada bude izricanje presude.

"Važno je da se presudi glavnom i odgovornom zločincu koji je bio u BiH. Očekujemo najstrožiju kaznu, ako bude pravde i ako se ne bude miješala politika. Tako da se nadamo da će biti osuđen na doživotnu", rekla je Hotić.

Ona ističe da bi samo takva presuda bila satisfakcija svim žrtvama Karadžićeve politike.

"Koliko god sud ne priznavao da je svuda bio genocid, mi znamo da je na prostoru onoga što se danas zove Republika Srpska na samom početku rata narod bio protjeran. Što su mogli više ubiti, ubili su", kazala je Hotić.

Hotić je kazala da u Udruženju Majke enklava Srebrenica i Žepa očekuju da se Karadžiću presudi za genocid, što je najbitnije, i da mu se odredi najstrožija kazna.

"Podsjećam da je najavljena presuda i Šešelju. To su ljudi koji su najzaslužniji za organizaciju zločina. Oni su naredili da nas nestane i oni trebaju odgovarati", rekla je Hotić.

Na kraju je zaključila kako Karadžić treba biti upozorenje svim budućim potencijalnim zločincima da se zločin ne isplati i da je kažnjiv.