Dopuna uredbi
0

Hotel "Stela" vraćen u nadležnost Vlade FBiH

FENA
Prema dopunjenoj Uredbi o vršenju ovlasti organa Federacije BiH popisu privrednih društava s učešćem državnog kapitala dodati su Nacionalni park ''Una'' Bihać i ''Salus hotel Stela'' Neum.

Praktično su time državna imovina TDI-a i "Polihema", kao i dionički udio radnika ''Polihema'' vraćeni u nadležnost Vlade tj. Federalnog ministarstva trgovine i turizma. Dioničarima je ovih dana iz Vlade Federacije najavljeno postavljanje nove uprave u Hotelu ''Stela''.

Uredba je objavljena u Službenim novinama i stupila je na snagu. Dioničari ''Polihem'' d.d. Tuzla kažu da su natjerali Vladu Federacije da uradi svoj posao, godinu i po nakon što je Kantonalni sud u Mostaru utvrdio da je ''Stela'' u državnoj svojini.

U postupku je izvršenje ove uredbe. Formirana je komisija čiji je zadatak da je provede u djelo, a među prvim zadacima je postavljanje novog menadžmenta i uprave.

Dioničari ''Polihema'' prije nekoliko dana razgovarali su s odgovornima u Ministarstvu trgovine i turizma Federacije BiH. Jasno su kazali da ne žele Peru Konjevoda u novoj upravi hotela, i da na toj dužnosti vide svog predstavnika. Od 20 miliona KM, koliko iznosi knjigovodstvena vrijednost hotela, četvrtina ''Stele'' pripada malim dioničarima.

Od Skupštine Tuzlanskog kantona zatražit će da na jednu od sjednica ponovo uvrsti raspolaganje nad imovinom TDI-a i ''Polihema'', da bi se i zvanično zatražilo poništenje Rješenja o isknjiženju Hotela ''Stela'' iz njihovog početnog bilansa.