BiH
0

Holliday: Još se ne zna gdje je 9.000 nestalih u BiH, zato je neophodan zakon

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) održana je konferencija za novinare povodom 30. augusta Međunarodnog dana nestalih osoba, javlja agencija Anadolija.

Nihad Kreševljaković ispred Sarajevskog ratnog teatra izrazio je zadovoljstvo što je SARTR dio ovog programa. On je kazao da će večeras u SARTR-u biti prikazan film vezan za ovu tematiku, odnosno u vezi sa nestalim osobama u Meksiku.

"U filmu se radi o djevojci koja traži svog nestalog brata i pronalazi ga nakon 20-30 godina, a tužno je što mi i danas živimo na prostorima gdje imate hiljade takvih primjera", kazao je Kreševljaković ističući da predstavnici SARTR-a smatraju moralnom i ljudskom obavezom učešće na ovakvim manifestacijama.

Koordinator Odjela za pravdu i civilno društvo pri Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) Matthew Holliday rekao je da će ICMP odati počast za 40.000 osoba koje su nestale u konfliktu na području bivše Jugoslavije.

"U BiH, gdje je nestalo oko 30.000 osoba, nakon mukotrpnog procesa, identifikovano je više od 70 posto posmrtnih ostataka nestalih osoba. To je nezabilježen uspjeh u svijetu, jer nigdje u svijetu nakon konflikta nije pronađen ovoliki broj nestalih osoba. To je uspjeh porodica nestalih, domaćih i međunarodnih vlasti. Međutim još uvijek se ne zna za 9.000 nestalih osoba u BiH", izjavio je Holliday.

On je istakao važnost da Zakon o nestalim osobama bude potpuno implementiran, što podrazumijeva i uspostavljanje fonda za porodice nestalih osoba. Holliday je podsjetio bosanskohercegovačke vlasti da je čak i Ustavni sud BiH potvrdio da određeni aspekti Zakona o nestalim osobama nisu implementirani i to kroz najmanje 15 odluka koje je ovaj sud donio.

"Centralna evidencija nestalih osoba čije uspostavljanje predviđa ovaj zakon, još uvijek nije pokrenuta. Iako je došlo do određenog progresa u posljednjih godinu dana, pozivamo Institut za nestale osobe i druge relevantne institucije da ubrzaju proces evidencije o nestalim osobama", rekao je on.

Ove godine je počeo i proces provođenja revizije u 11 kosturnica u BiH. Holliday je rekao da su ove revizije jako bitne kako bi se osiguralo da svi posmrtni ostaci budu identifikovani. On je također naglasio važnost da vlasti u regionu učestvuju u kreiranju liste nestalih osoba na području Balkana.

"ICMP poziva bh. vlasti da se priključe vladama drugih država u regionu u ovom procesu kreiranje regionalne liste nestalih osoba, kao rezultat sukoba '90-tih na prostoru bivše Jugoslavije", poručio je Holliday. On je pozvao bh. vlasti da potpišu dekleraciju ICMP-a kako bi pokazali svoju spremnost da sudjeluju u rješavanju pitanja nestalih osoba.

Kreativna direktorica film festivala "Pravo ljudski" Kumjana Novakova rekla je da je ova organizacija zadužena za koncirpiranje umjetničkog dijela programa.

"Program se sastoji od projekcije filma 'Tražeća Aleida' koji govori o borbi pronalaska brata protagonistice filma Aleide. Film tematizira snagu pojedinca i slabost institucija da rade svoj posao, nešto što nije nimalo različito od osoba koje su izgubile nekoga na ovim prostorima. Vrijeme je da domaće, a tako i međunarodne institucije ulože više snage u tretiranju pitanja nestalih osoba", rekla je ona.

"Pravo ljudski" će također organizovati radionice u Prijedoru i Banja Luci, koje će se dotaći osnovnih koncepata ljudskih prava kao što su sloboda, jednakost i dostojanstvo individue.