BiH
0

Holbrooke: To što nisu uhapšeni Karadžić i Mladić otežava razvoj BiH

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Američki diplomata i jedan od tvoraca Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke upozorio je u u subotu u Banjoj Luci da zahtjevi za secesijom Republike Srpske, kao i činjenica da su haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić na slobodi, znatno otežavaju razvoj Bosne i Hercegovine.

Holbrooke je nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom naglasio da svima u BiH treba da budu jasne tri stvari koje ne dozvoljava Daytonski mirovni sporazum: nezavisnost bilo kojeg od dva entiteta, treći entitet i ukidanje bilo kojeg entiteta.

Naglasio je da postoje oni koji zagovaraju svaku od ove tri opcija, te da je takvih zagovaranja bio i u Daytonu.

Ocijenio je i da ključni problem leži u činjenici da mnogi aspekti Daytonskog sporazuma ni do danas nisu sprovedeni i da to treba posebno da brine.

Holbrooke je na press konferenciji istaknuo i da je svjestan da Daytonski sporazum nije savršen te da u njemu postoje mnogi propusti, ali i da postoji prostor za njegovu nadogradnju u propisanoj proceduri i kroz konsenzus sva tri naroda.

Američki diplomata budućnost BiH vidi u Evropskoj uniji, jer je to, naveo je, najjednostavniji način da zemlja ostvari svoje ekonomske potencijale i prošlost ostavi za sobom. Kazao je i da ništa ne bi smjelo da BiH zaustavi na putu ka EU, upozorivši da pojedinci koji zagovaraju nezavisnost RS-a dugoročno odmažu BiH.

Komentirajući pitanja u vezi s imenom RS-a, Holbrooke je kazao da je ime tog bh. entiteta „dogovoreno dva mjeseca prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, tačnije u septembru u Ankari, kada je na to dao svoj pristanak predsjednik BiH Alija Izetbegović“.

Holbrooke je dodao i da Milorad Dodik predstavlja neku drugu RS u odnosu na one ljude koji su je kreirali na Palama 1992. godine", i misli, "da bi bilo bolje da je to ime drugačije“.

„To je moje lično mišljenje i ja ne sugerišem promjenu“, naveo je on.

Premijer RS-a Milorad Dodik je Holbrookeu prenio stav da RS podržava Daytonski sporazum, evropski put BiH, ali je „isto tako odlučna da više nego ikada traži jasnu poziciju RS-a u BiH“.

„RS je danas u svakom pogledu stabilniji i prosperitetniji dio BiH, te je gotovo 100 posto provela imovinske zakone, odnosno vratila imovinu predratnim vlasnicima, i da kao takva svim svojim građanima garantuje punu bezbjednost“, ponovio je Dodik.

Holbrooke se jučer po dolasku u Sarajevo susreo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, nakon toga i sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komišićem, a zatim i sa drugim bh. zvaničnicima i predstavnicima političkih stranaka.