Radovan Karadžić
0

"Holandski vojnici u Srebrenici učinili maksimum"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP/POOL/File)
Radovan Karadžić (Foto: AFP/POOL/File)
Radovan Karadžić izjavio je da su holandski vojnici, stacionirani u Srebrenici 1995. godine, učinili maksimum s obzirom na teške okolnosti.
  • Imajući u vidu malobrojnost bataljona... to je bila misija osuđena na propast, rekao je Karadžić u intervjuu holandskoj novinskoj agenciji ANP, navodeći da je holandski bataljon nepravdeno kritikovan zbog uloge u događajima u Srebrenici.

Taj bataljon, po njegovim riječima, nije imao ni "ljudstvo ni politički mandat" da se uhvati u koštac s tim problemima.

  • Nadam se da će tokom mog suđenja holandska javnost otkriti istinu o tim događajima i shvatiti da su njihovi momci učinili maksimum u teškim okolnostima, rekao je Karadžić.

On je za ANP rekao da je "Ujedinjenim nacijama bilo dobro poznato da Srebrenica nije neutralno utočište, već uporište vojske bosanskih muslimana na čelu s bezobzirnim kriminalcem Naserom Orićem na čelu".

Po njegovim riječima, bilo je neophodno da snage bosanskih Srba napadnu Srebrenicu jer su srpska sela bila meta napada iz ove muslimanske enklave.

  • Oni su ubili stotine civila i potom se povukli na sigurno, rekao je bivši lider bosanskih Srba.

Agencija je navela da su srpske snage preuzele komandu nad Srebrenicom 11. jula 1995. godine i da je potom, prema Haškom tribunalu, ubijeno više od 7.000 muslimana.

  • Tragične smrti koje su usljedile nisu bile ni planirane ni predviđene, rekao je Karadžić u intervjuu.

Agencija je podsjetila da je Karadžić uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. a u Haag prebačen dva dana kasnije.

ANP, takođe, navodi da sud u Haagu odobrava pisane intervjue koji se provjeravaju prije objavljivanja, kao i da je Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson rekao da Karadžićevi odgovori nisu cenzurisani.

Navedeno je, takođe, da je sam Karadžić insistirao na tome da govori samo o ulozi holandskog bataljona a ne da odgovara na pitanja o masovnim grobnicama ili ratu u Bosni uopšte.

Portaparol Haškog suda Nerma Jelačić rekla je da je Karadžić dao intervju u skladu s pravilima Tribunala i da je sadžaj intervjua provjeren kao svaka druga korespondencija, prenosi u četvrtak Tanjug.

Bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja običaja rata.