BiH
0

Holandska firma proširuje terminal na aerodromu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Holandska kompanija NACO dobila je posao na izradi finalnog dizajna proširenog terminala na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, saopćeno je danas iz holandske ambasade u BiH.

Deset godina nakon što je kompanija NACO (Netherlands Airport Consultants B.V.) uspješno završila posao planiranja, dizajna i nadgledanje izvođenja radova na obnovi aerodromskog terminala, ponovno su dobili posao na izradi finalnog dizajna proširenja terminala na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Nakon obnove, Međunarodni aerodrom Sarajevo je izvanredno funkcionirao što je prepoznato i na 15. Konvenciji Vijeća evropskih aerodroma (ACI Europe) koja je održana u Minhenu, u junu, 2005. godine.

Na ovoj konferenciji Aerodrom Sarajevo je proglašen najboljim evropskim aerodromom u kategoriji aerodroma koji servisiraju do jednog miliona putnika godišnje.

Posljednjih godina protok putnika je znatno povećan. To je uvelike posljedica rasta ekonomije i razvoja turizma kao rastućeg sektora u BiH.

U 2008. godini protok putnika na aerodromu je iznosio nešto više od pola miliona putnika, odnosno 501.369 osoba.

Iako aerodrom radi efikasno, počinje se osjećati limitiranost kapaciteta. Prostori za osiguranje i tax-free zonu zahtijevaju proširenje i što je najvažnije, terminal se treba postaviti tako da je spreman za ulazak BiH u šengensku zonu.

S obzirom na iskustvo koje imaju sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo, te međunarodno iskustvo, NACO je idealno pozicioniran da izradi dizajn koji će biti u skladu s ovim uvjetima. Dizajn proširenja terminala na Međunarodnom aerodromu Sarajevo će finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) putem donacije koju je osigurao Fond za tehničku saradnju Holandije u iznosu od 725.000 eura.