{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandija uputila izvinjenje za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici

F
25.6.2015. u 18:24
71
Holandija uputila izvinjenje za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici
71
Holandija uputila izvinjenje za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici
Holandija je uputila izvinjenje prvi put rodbini trojice muslimana ubijenih u masakru u Srebrenici prije 20 godina, nakon što su ih iz vojne baze istjerale holandske Plave kacige, saopćilo je u četvrtak holandsko ministarstvo odbrane.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ova izvinjenja su uslijedila nakon jedinstvenog sudskog procesa: u septembru 2013. godine, Holandija je postala prva država odgovorna za djela svojih vojnika koji su bili pod mandatom Ujedinjenih nacija.

Žrtve su dio od gotovo 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca koje su ubili bosanski Srbi u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine, najtežem u Evropi od Drugog svjetskog rata, i čija će se komemoracija povodom 20. godišnjice održati u julu ove godine.

"Ministrica odbrane Jeanine Hennis-Plasschaert se sastala s rodbinom i izrazila im izvinjenja", saopćilo je ministarstvo i preciziralo da je ovaj susret s rodbinom bio u junu 2014. godine.

Glasnogovornik ministarstva je objasnio da država očekuje da će pitanje odštete biti regulirano prije saopćenja o izvinjenju.

Ministarstvo odbrane je u stvari saopćilo da je pronađen sporazum s rodbinom ali nije preciziran odnos koji je u pitanju. Nizozemska, u kojoj je masakr u Srebrenici vrlo osjetljivo pitanje, najavila je u aprilu 2014. godine nadoknadu u visini 20.000 eura za svakog.

Okončavši bitku koja je trajala više od deset godina pred nizozemskim pravosuđem, Vrhovni sud Holandije je presudio u septembru 2013. godine da je Haag odgovoan za smrt trojice ljudi.

Plave kacige Dutchbat bataljona bile su zadužene za zaštitu enklave Srebrenica 1995. godine. Slabo naoružani i malobrojni, oni se nisu oduprli trupama generala Ratka Mladića, kojemu se trenutno sudi u Haagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Tri ubijena Bošnjaka su otac i brat prevodioca koji je radio za Dutchbat, kao i jedan električar koji je radio za nizozemske Plave kacige.

U julu, pravosuđe je međutim ocijenilo da holandski vojnici nisu trebali evakuirati više od 300 bosanskih muškaraca sklonjenih u nizozemsku vojnu bazu u blizini Srebrenice, u Potočarima.

U 2002. godini, holandska vlada je podnijela ostavku nakon izvještaja u kojem se tvrdi da država snosi dio odgovornosti za nesreću u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: