{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holandija: Ponovo o grčkom nacionalizmu

S
5.6.2008. u 11:26
0
0
Holandija: Ponovo o grčkom nacionalizmu
0
Holandija: Ponovo o grčkom nacionalizmu
Nakon serije naših članaka i intervjua o nekažnjenim grčkim zločincima koji su činili zločine na području BiH, te o grčkom nacionalizmu 90-tih, reakcije su osim iz same Grčke, ovih dana stigle i iz Holandije. Holandska IKON TV koja je producirala film 'Na grčki način', na svojim web stranicama napravila je poseban dosije o ovom slučaju, a nakon prašine koje se digla u BiH.
Piše: Asim Bešlija

Kampanja koja je rađena na međunarodnom nivou kako bi se spriječilo da grčki advokat Alexandros Lykourezos, poznati poštovalac i prijatelj Ratka Mladića i Radovana Karadžića, izvrši dodjelu nagrada Woodrow Wilson Međunarodnog centra za naučnike iz Washingtona, nije uspjela. Ceremonija koja je održana u Atini 15. maja ipak je održana uz prisustvo Lykourezosa kao neke vrste domaćina. On je ,dakle, uručio priznanja za humanistička dostignuća ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I te posthumno Georgu E. Paraskevaidesu.

Da podsjetimo, ovaj istaknuti grči advokat u filmu 'Na grčki način' otvoreno je negirao genocid u Srebrenici i izjavio da ne vjeruje da je preko 7.000 ljudi ubijeno u nekada zaštićenoj zoni UN-a. On je u međunarodnoj javnosti proslavljen fotografijama na kojima sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem igra šaha, u nekom gradu u Bosni, pred planiranje napada na Srebrenicu.

Woodrow Wilson Centar, američka vladina institucija, koja nosi ime nekadašnjeg američkog predsjednika, nije se previše obazirala na sve e-mailove koje je mjesecima dobijala sa upozorenjem da će njihova odluka da angažiraju Lykourezosa, naštetiti ugledu centra. Nije im smetala ni činjenica što se Lykourezos na lokalnim izborima u Grčkoj kandidirao sa promotivnim materijalom na kojem je zajedno sa Karadžićem i Mladićem koji su te 2002. godine uveliko bili optuženici za ratne zločine.

Centar se ipak oglušio na sva upozorenja, i dozvolio poštovaocu ratnih zločinaca da obavlja njegovu 'nacionalnu misiju' i promovira slobodu, pravdu i demokraciju.

O grčkom nacionalizmu ponovo u Holandiji

Film 'Na grčki način' koji je Ingeborg Beugel objavila 2002. godine odmah je uzrokovao gnušanje holandske javnosti, kojoj je Grčka bila omiljena destinacija za odmor. To je utjecalo na to da Holanđani ubuduće promjene svoje turističke rute i zaobiđu Grčku. Grci su zbog toga bili bijesni a film svakako nikada nije bio prikazan na bilo kojoj od grčkih televizija.

No, šest godina nakon objavljivanja ovog filma, koji je bh. premijeru imao prije nekoliko dana na FTV, priča se medijski ponovo aktuelizira u Holandiji. TV IKON koja se uglavnom bavi dokumentarnim programom, i koja je producent filma 'Na grčki način', nakon reakcija u Bosni i Hercegovini te pisanja i našeg portala, napravila je specijalni dosije na svojim web stranicama gdje je pojašnjen razvoj cijelog slučaja, te posebno sramotno ponašanje Woodrow Wilson Centra. Kompletan dosije možete pogledati na sljedećem linku http://www.ikonrtv.nl:80/info.aspx?lIntEntityId=333.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: