|

Holandija: Hasan Nuhanović svjedočio o dešavanjima u Potočarima 1995. godine

Holandija: Hasan Nuhanović svjedočio o dešavanjima u Potočarima 1995. godine
7
A
Anadolija
13.11.2014. u 17:44
0
komentara
7

dijeljenja
Holandija: Hasan Nuhanović svjedočio o dešavanjima u Potočarima 1995. godine Hasan Nuhanović (Foto: Anadolija)
Bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović danas je saslušan u holandskom sudu u Arnhemu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira Holandskog bataljona u Srebrenici. Ističe da je završeno saslušanje i kako se sada čeka odluka suda.
"Danas sam saslušan u sudu u Arnhemu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira Holandskog bataljona u Srebrenici. Sada je do suda da oni odluče", rekao je Nuhanović.

Napominje kako je na sudu danas govorio o tome šta se desilo u Potočarima u julu 1995. godine.

"Danas sam praktično ponovio ono što sam i prije govorio. Govorio sam o tome šta se desilo u Potočarima i ponovio sam o tome šta je radio holandski bataljon tada. Mislim da će se za šest sedmica znati šta će biti dalje", istakao je Nuhanović.

Osim toga, danas je saslušanjem u Vrhovnom sudu u Arnheimu počeo obnovljeni proces suđenja Tomasu Karremansu, bivšem komandantu holandskog bataljona vojnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) koje su bile u Srebrenici tokom genocida nad bošnjačkim stanovništvom u julu 1995. godine. Riječ je o obnovljenom procesu po krivičnoj prijavi bivšeg prevodioca Holandskog bataljona UN-a Hasana Nuhanovića i porodice Mustafić, koji terete Karremansa za odgovornu ulogu u izvršenju genocida u Srebrenici.

Krivičnu prijavu protiv Karremansa i ostalih 2011. godine podnijeli su Nuhanović i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatraju da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Odlukom javnog tužitelja u Arnhemu od 7. marta prošle godine, sud je odustao od gonjenja bivšeg zapovjednika holandskog bataljona u Srebrenici Karremansa, njegovog zamjenika Roba Frankena i Berenda Oosterveena, a podnosioci prijave su Vrhovnom sudu proslijedili zahtjev za krivično gonjenje tuženih zbog njihove uloge u genocidu koji su izvršile jedinice tadašnje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića u Srebrenici jula 1995 godine.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu UN-ovu "zaštićenu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage VRS nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom za što se trenutno sudi Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.