Godišnjica stradanja u Jasenovcu
0

Hoenlein: Minimiziranje prošlosti je prijetnja budućim generacijama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Minimiziranje prošlosti predstavlja veliku prijetnju budućim generacijama, upozorio je izvršni potpredsjednik Vijeća predsjednika najvećih jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Malcolm Hoenlein koji danas u Donjoj Gradini na jednom od stratišta logora Jasenovac prisustvuje obilježavanju stradanja u Drugom svjetskom ratu.

"Svi plaćaju cijenu kada se odbija reći istina“, rekao je Hoenleinn i naglasio da je veoma važno za buduće generacije da znaju šta se desilo, kako bi se osiguralo da se to više nikada ne dogodi.

Predstavnici Vijeća predsjednika najvećih jevrejskih organizacija u SAD su, nakon današnjeg razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom u Aleksandrovcu kod Laktaša, istakli da žele da se priključe sjećanju na sve žrtve kako svijet ne bi nikada zaboravio šta se to desilo u ovom, kao i svim drugim koncentracionim logorima u svijetu.

"Upravo smo došli iz Poljske gdje smo prisustvovali komemoraciji tri miliona Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu i važno nam je bilo i da dođemo danas ovdje da se s vama sjetimo svih vaših i naših žrtava. Obavezujemo se da ćemo zajedno sarađivati da se nikada ne zaboravi to što se desilo vašem, našem ili bilo kojem drugom narodu“, rekao je predsjedavajući Vijeća Richard Stone i dodao da se samo sjećanjem na ono što se dogodilo može se spriječiti da se ponove stradanja bilo kojeg naroda i u budućnosti.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je ukazao na značaj obilježavanja dešavanja u Donjoj Gradini kako se ne bi zaboravilo stradanje jevrejskog, romskog i srpskog naroda te drugih antifašista u logorima Jasenovac.

Tokom sastanka bilo je riječi i o mogućnostima saradnje RS i jevrejskih organizacija u SAD na političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, kao i saradnje.

Pozdravljena je i izgradnja jevrejskog kulturnog centra sa sinagogom u Banjoj Luci kao znak da se proslavlja i život Jevreja na ovim prostorima.