{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hodžić: Upitno ustupanje dokumentacije Haškog suda u tužbi Srebreničana protiv UN-a

F
28.11.2007. u 13:40
0
0
Hodžić: Upitno ustupanje dokumentacije Haškog suda u tužbi Srebreničana protiv UN-a
0
Hodžić: Upitno ustupanje dokumentacije Haškog suda u tužbi Srebreničana protiv UN-a
Predstavnik Haškog suda u BiH Refik Hodžić izjavio je danas u Mostaru da je još prerano govoriti o tomu hoće li dokumentacija Haškog suda biti dostupna u tužbi Srebreničana protiv UN-a.
"Još je prerano o tome govoriti jer mislim da Haški sud nije dobio zahtjev vezan za spomenutu dokumentaciju", kazao je Hodžić, odgovarajući na novinarski upit uoči predavanja "Haški sud-izlazna strategija: neriješeni slučajevi".

Na upit o sudbini arhive Haškog suda nakon njegova zatvaranja 2010. godine, Hodžić je istaknuo da je taj sud formirao radnu skupinu nezavisnih stručnjaka koji će načiniti izvješće o tomu što misle koje bi bilo najbolje rješenje za arhivu.

"O pitanju arhive Haškog suda odlučivat će Vijeće sigurnosti UN-a, ali bez obzira kakvo će biti konačno rješenje, stav Haškog suda je da njegova arhiva mora i treba biti dostupna kako domaćim pravosudnim organima, tako i široj javnosti. Arhiva je sigurno temelj činjenicama koje govore o onomu što se dogodilo i predstavlja temelj za suočavanje s prošlošću i utvrđivanje istine", kazao je predstavnik Haškog suda u BiH.

O tomu gdje bi se trebala nalaziti arhiva Haškog suda nakon njegova zatvaranja, Hodžić nije želio govoriti, već je samo kazao da će o tomu odlučiti Vijeće sigurnosti.

Tijekom predavanja Hodžić je prezentirao realizirane aktivnosti u procesuiranju ratnih zločina u BiH, a bilo je riječi i o prebacivanju ovlaštenja Haškog suda na Sud BiH i budućim zadacima domaćih pravosudnih organa u procesuiranju ratnih zločina.

"Vrlo je važno da se razgovara o različitim pitanjima vezanim za rad Haškog suda kako ne bi bilo pogrešnih interpretacija. Treba biti što manje nerazumijevanja oko toga što se odvija u Haškom sudu, posebice u ovom trenutku kada se vode ili tek trebaju početi neka od najvažnijih suđenja", pojasnio je Hodžić.

Predavanje "Haški sud-izlazna strategija: neriješeni slučajevi" organizirao je Nansen dijalog centar Mostar u sklopu svog projekta "NDC reagiranja".

Na predavanju su sudjelovali predstavnici nevladinih organizacija i međunarodnih institucija koje djeluju na području Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: