Mostar
0

Hodžić: Upitno ustupanje dokumentacije Haškog suda u tužbi Srebreničana protiv UN-a

FENA
Predstavnik Haškog suda u BiH Refik Hodžić izjavio je danas u Mostaru da je još prerano govoriti o tomu hoće li dokumentacija Haškog suda biti dostupna u tužbi Srebreničana protiv UN-a.

"Još je prerano o tome govoriti jer mislim da Haški sud nije dobio zahtjev vezan za spomenutu dokumentaciju", kazao je Hodžić, odgovarajući na novinarski upit uoči predavanja "Haški sud-izlazna strategija: neriješeni slučajevi".

Na upit o sudbini arhive Haškog suda nakon njegova zatvaranja 2010. godine, Hodžić je istaknuo da je taj sud formirao radnu skupinu nezavisnih stručnjaka koji će načiniti izvješće o tomu što misle koje bi bilo najbolje rješenje za arhivu.

"O pitanju arhive Haškog suda odlučivat će Vijeće sigurnosti UN-a, ali bez obzira kakvo će biti konačno rješenje, stav Haškog suda je da njegova arhiva mora i treba biti dostupna kako domaćim pravosudnim organima, tako i široj javnosti. Arhiva je sigurno temelj činjenicama koje govore o onomu što se dogodilo i predstavlja temelj za suočavanje s prošlošću i utvrđivanje istine", kazao je predstavnik Haškog suda u BiH.

O tomu gdje bi se trebala nalaziti arhiva Haškog suda nakon njegova zatvaranja, Hodžić nije želio govoriti, već je samo kazao da će o tomu odlučiti Vijeće sigurnosti.

Tijekom predavanja Hodžić je prezentirao realizirane aktivnosti u procesuiranju ratnih zločina u BiH, a bilo je riječi i o prebacivanju ovlaštenja Haškog suda na Sud BiH i budućim zadacima domaćih pravosudnih organa u procesuiranju ratnih zločina.

"Vrlo je važno da se razgovara o različitim pitanjima vezanim za rad Haškog suda kako ne bi bilo pogrešnih interpretacija. Treba biti što manje nerazumijevanja oko toga što se odvija u Haškom sudu, posebice u ovom trenutku kada se vode ili tek trebaju početi neka od najvažnijih suđenja", pojasnio je Hodžić.

Predavanje "Haški sud-izlazna strategija: neriješeni slučajevi" organizirao je Nansen dijalog centar Mostar u sklopu svog projekta "NDC reagiranja".

Na predavanju su sudjelovali predstavnici nevladinih organizacija i međunarodnih institucija koje djeluju na području Mostara.