Sud BiH
0

Hodžić 'komandant bez podređenih'

FENA
Sejfudin Hodžić, “bivši pripadnik odjeljenja za odbranu Cerske”, kazao je pred Sudom BiH da mu je poznato da je Ferid Hodžić bio komandant udruženog štaba u ovom mjestu, ali da nije imao “efektivnu kontrolu nad bilo kakvim vojnim snagama ili zarobljenicima”.

Tužilaštvo BiH smatra da je Ferid Hodžić tokom 1992. i 1993. godine bio komandant Teritorijalne odbrane (TO) Vlasenica, sa komandnim mjestom u Cerskoj, zaselak Rovaši. U ovom mjestu se nalazio logor “Štala”, u kojem su držani civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, javlja BIRN - Justice Report.

Prema iskazu svjedoka Hodžića, u aprilu 1992. godine, nakon “pada Zvornika, Vlasenice i okolnih sela”, on je, skupa s porodicom i najvećim brojem nesrpskog stanovništva s tih područja, prebjegao na područje Cerske, gdje se tada našlo “preko 30.000 izbjeglica”.

Prema njegovim riječima, Ferid Hodžić je u to vrijeme bio komandant udruženog štaba, ali je radio samo na jednoj akciji, kada je “oslobođen logor za Bošnjake na području Zvornika”, te da je nakon toga “marginaliziran”.

Također je rekao da se, uprkos velikom broju izbjeglica, život u Cerskoj nastojao dovesti u red, pa su tako “izbjegli stručnjaci” formirali ratni sud, tužilaštva i mjesta za pritvor zatvorenika.

“Zatvor za zatvorenike iz vojnog suda zvao se ‘Štala’ a nalazio se u selu Rovaši, odmah do udruženog štaba. Sudija ratnog suda zvao se Ramiz Durić, i on je postavio i upravnika tog logora, Radifa Mujanovića, tako da vojska nije imala nikakve nadležnosti u tom pritvoru”, kazao je Hodžić.

Prema iskazu svjedoka Hodžića, optuženi nije nikada imao “nikakve veze s pritvorenicima, jer je zatvor ‘Štala’ imao sopstvene čuvare”.

“Čuvari su imali pravilnik za ponašanje, a i svakodnevno je zatvorenicima donošena hrana”, izjavio je svjedok.

Naredno ročište zakazno je za 6. mart 2009. godine, kada će Tužilaštvo unakrsno ispitati ovog svjedoka.