{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Hoćeš li pomoći Lejli?" - kampanja protiv nasilja u porodici

1.12.2013. u 10:03
0
2
"Hoćeš li pomoći Lejli?" - kampanja protiv nasilja u porodici
0
"Hoćeš li pomoći Lejli?" - kampanja protiv nasilja u porodici
Ove godine je kampanja 16 dana aktivizma posvećena temi nasilja pod motom "Od mira u domu do mira u svijetu". Studio lutkarstva Sarajevo, zajedno sa Fondacijom bh. inicijativa žena, partner je u realizaciji projekta Forum teatar – nasilje u porodici.
"Hoćeš li pomoći Lejli?" je naziv model priče koja scenski propituje i teatarski artikulira različite oblike nasilja u porodici, sa ciljem aktivnog uključivanja publike u rješavanje problema, te da on/ona/oni mogu pridonijeti razrješenju situacije i na taj način postati svjesni značenja tog iskustva.

Boal, rodonačelnik teatra potlačenih, je zapisao: "Mi kroz predstave i performance forum teatra odgajamo publiku, jer odgoj znači pomagati ljudima da razviju svoje znanje i sposobnosti.", a to jeste glavni cilj ovog projekta, jer kroz proučavanje svijeta oko sebe, direktnim učešćem u razrješavnju određenog problema, stičemo sposobnost koja nam pomaže da utičemo na njegove promjene u budućnosti.

S toga, intencija Studija lutkarstva i Fondacije je da djeluje preventivno, tragajući zajedno sa pojedincima i ustanovama za adekvatnim metodama suzbijanja bilo koje vrste nasilja, kao i načina kako pomoći žrtvi. U saradnji sa lokalnim zajednicima, socijalnim ustanovama i školama u izvedbe će se uključiti socijalni radnici, policija, a posebno nastavnici i pedagozi osnovnih i srednjih škola, te učenici i njihovi roditelji.

Prvo izvođenje Forum teatra "Hoćeš li pomoći Lejli?" bit će 2. decembra u Osnovnoj školi "Osman Nakaš" u Sarajevu, s početkom u 13 sati, a potom slijede gostovanja u Zenici (4. decembra) i Prijedoru (6. decembra).

U scenskoj izvedbi učestvuju glumci: Mehmed Porča, Sonja Goronja, Jasminka Požek-Božuta i Adnan Kreso, kao i Kanita Kulić, pedagoginja, jedna od osnivača Dnevnog centra za djecu sa ulice, a sada angažirana u mobilnom timu Centra za socijalni rad pri općini Novi Grad.

Autorica teksta i scenske postavke je Dubravka Zrnčić-Kulenović, a izvršna producentica je Marijana Dinek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: