|

Hoće li Zvizdić i Džaferović prekinuti saradnju s ambasadorom Rusije kao u slučaju Del Vechija?

Hoće li Zvizdić i Džaferović prekinuti saradnju s ambasadorom Rusije kao u slučaju Del Vechija?
368
D. Be.
13.1.2019. u 11:32
343
komentara
368

dijeljenja
Hoće li Zvizdić i Džaferović prekinuti saradnju s ambasadorom Rusije kao u slučaju Del Vechija? Ambasador Petar Ivancov lijevo na bini
Odlazak sada već bivšeg ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechija u Banju Luku povodom 9. januara koji se u tom bh. entitetu proslavlja kao praznik Republike Srpske izazvao je mnogo prašine u BiH i Hrvatskoj, a rezultirao je smjenom ambasadora.
Kao što je već poznato, tog dana posthumno je odlikovan i ratni zločinac Slavko Lisica koji je u zemlji iz koje dolazi Del Vechijo osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine, samo godinu prije nego je u sarajevskom hotelu Holiday Inn skupština srpskog naroda proglasila republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kao nezavisnu cjelinu unutar BiH, s ciljem da je pripoji Jugoslaviji koja se tada već raspadala.

Del Vechijev izlet u Banju Luku, istog dana, najoštrije su osudili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Oni su čak javno poručili da prekidaju svaku komunikaciju sa, u tom trenutku još aktuelnim, hrvatskim ambasadorom. U nešto blažoj varijanti, Del Vechijev čin je osudio i član Predsjedništva BIH Željko Komšić kazavši da taj potez nije u interesu hrvatskog naroda.

Ipak, dok je sve drvlje i kamenje "bačeno" na Ivana Del Vechija, ali i delegaciju HDZ-a BiH koju je predvodio Dragan Čović, bh. zvaničnici kao da su zaboravili na ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova. Njemu, očito, iz nekog razloga niko ništa nema zamjeriti, pa se komunikacija nastavlja.On je bez velike pompe stigao 9. januara u Banja Luku na proslavu Dana RS-a kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavni.

Ivancov je prisustvovao i svečanom defileu u centru grada i svečanoj akademiji i prijemu, ali u prethodnim danima niti jedan bh. funkcioner nije pronašao vrijeme i prostor da oštro osudi Ivancovu, sada već ustaljenu praksu, obilježavanja neustavnog praznika.

"Dan Republike Srpske je praznik svih Srba", rekao je jednom Ivancov.

A koliko Ivancov njeguje odnose sa političarima iz RS-a govori i podatak da se uoči obilježavanja 9. januara ruski ambasador u samo sedam dana sa članom Predsjedništva BIH Miloradom Dodik sastao dva puta.

Svakako da se vrijedi zapitati zbog čega dvostruki aršini za ambasadore u BiH, te ko može opravdati Ivancovo prisustvo u Banjoj Luci 9. januara, a Del Vechijevo ne može. Ipak su pravila za sve ambasadore jednaka, kao i Zakoni i odluke Ustavnog suda BiH.

Treba istaći da je Del Vechio bio jedini ambasador od svih zemalja članica Evropske unije koji se odazvao pozivu zvaničnika iz RS-a, dok je Ivancov svojim prisustvom dodatno pojačao intenzitet priče o ruskom utjecaju u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (343)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...