Skupština HNK
17

Hoće li zbog Kluba Srba HDZ gurnuti BiH ka građanskom uređenju

Piše: R. D.
Klub Srba u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Klub Srba u Skupštini HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Klub Srba u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona teško da će dobiti svog predsjednika. Za rješenje malog srpskog Gordijevog čovora u Hercegovini potreban je politički dogovor SDP-a i HDZ-a ili promjena Poslovnika o radu Skupštine.

Od 30 izabranih poslanika u Skupštini HNK dvoje je Srba - Vesna Saradžić iz SDP-a i Zora Dujmović iz HDZ-a. Njih dvije čine Klub Srba i trebaju između sebe izabrati predsjednicu kluba, ali i, što je mnogo važnije, zamjenicu predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Bez politčkog dogovora ovih dviju stranaka, a njega nije realno očekivati, HDZ-u predstoji pokušaj promjene poslovnika za što mu je potrebno 16 ruku u Skupštini. Taj broj HDZ bi mogao osigurati kroz podršku stranaka koje sačinjavaju HNS, jer sami imaju 13 mandata, Devedesetka dva, a HRS jedan.

Promjena Poslovnika bio bi pravi korak HDZ-a na putu ka građanskoj državi, smatra zastupnik SDP-a Aner Žuljević. Tako bi oni da Bošnjaci i Hrvati biraju Srbina prema svojim željama.

"Izmjenom Poslovnika HDZ bi pokazao da želi biti i srpska stranka, čime bi sahranili svoju mantru legitimnog predstavljanja kojim nas godinama maltretiraju. Ne vjerujem da su toliko naivni, pogotovo u činjenici da su ove stvari jasno određene i ustavom. Ali nikad ne reci nikad, možda će jedna potpredsjednička pozicija u rukovodstvu Skupštine zbog foteljaške nezasitosti HDZ-a konačno razotkriti sve njihove marifetluke u manipulacijama narodom i otvoriti perspektivu ustavnih reformi u kojima ćemo otkloniti sve diskriminacije na evropskom putu", kazao je Žuljević.

Dušan Golo, predsjednik Koordinacije Srba u Mostaru, kaže kako se oni nisu opredjeljivali o zakonodavnoj vlasti. Svejedno im je ako će ta osoba raditi posao za koji je birana.

"Mi smo uvijek stava da ne trebaju drugi narodi nama birati predstavnika. Kod izvršne vlasti insistiramo da, ako treba biti neki ministar iz reda srpskog naroda, neka on bude sa srpske liste", kazao je Golo.