Odluka danas
245

Hoće li u Mostaru biti promijenjeno ime Titove ulice? Kordić i Marić suprotnog stava

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Mostara će sutra na svojoj sjednici razmatrati odluku o promjeni naziva Ulice Maršala Tita koja je najveća ulica u tom gradu, a na inicijativu Hrvatske republikanske stranke (HRS), što je među građanima izazvalo brojne polemike

Ovo će bez sumnje biti vruća tema među gradskim vijećnicima, što se dalo naslutiti čak i nakon što je uspješno izmijenjeno šest kontroverznih naziva ulica u tom gradu.

Tada je gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) na upit novinara o mogućoj promjeni naziva Titove ulice u Mostaru kazao kako smatra da se treba odreći svih totalitarnih režima. Međutim sasvim drugačijeg stava je bio predsjednik gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA).

"To će moći jedino kad HDZ bude imao 24 ruke", kazao je Marić s jasnim stavom da se ime Titove ulice u Mostaru ne treba mijenjati.

Mogućnost da se Titovo ime briše iz naziva mostarske ulice je izazvala negodovanje mnogih građana i otvorila i brojne polemike na društvenim mrežama.

Začuđeni idejom da se iz naziva ulice briše Titovo ime jedan Mostarac je napravio mini listu gradova u svijetu koji imaju ulicu, trg, aveniju ili bulevar ili pak školu nazvanu po Maršalu.

Priložio je i određene fotografije među kojima je spomenik Maršala u gradu Meksiku iz države Meksiko, te napominjući da je to američki kontinent poručio predlagačima brisanja Titovog imena iz naziva mostarske ulice, poručio da će imati pune ruke posla ako će se baviti uklanjanjem Titovog imena.

Na njegovu listu su građani u komentare nastavili dodavati brojne gradove širom svijeta u kojima Maršal ima svoje mjesto u javnom prostoru, odlučni protiv izmjene naziva mostarske ulice.

No, što će o svemu tome sutra reći gradski vijećnici i kako će na ovu temu glasati, ostaje još malo vremena da se vidi.