Ko je nadležan
136

Hoće li se konačno ukloniti table "Dobrodošli u RS" na ulazima u BiH?

D. Be.
Tabla "Dobrodošli u RS" na GP Zupci kod Trebinja
Tabla "Dobrodošli u RS" na GP Zupci kod Trebinja
Na nekoliko graničnih prijelaza BiH, pri ulazu u zemlju, već godinama putnike dočekuje tabla s natpisom "Dobrodošli u Republiku Srpsku" na bosanskom i engleskom jeziku.
Predsjedavajuća Federalnog parlamenta Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) u vrijeme svog mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pokrenula je inicijativu o uklanjanju ilegalno postavljenih tabli, velikih dimenzija, na ulazima u BiH, a navela je primjer GP Zupci u Trebinju.

Ona je tada pitala hoće li institucije početi da rade svoj posao i ukloniti ih.

Tadašnji ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović je izjavio da je jedina tabla koja se može nalaziti u zoni graničnog prelaza ona sa natpisom "Bosna i Hercegovina", odgovornim za njeno uklanjanje je naveo Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH.

No, dolaskom nove vlasti i novog ministra prometa i komunikacija BIH Edina Forte ovo pitanje bi ponovo trebalo biti aktuelizirano.

Marinković-Lepić sada kaže da će svoju inicijativu samo "prebaciti" svojim stranačkim kolegama koji su ostali u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (Predrag Kojović i Sabina Ćudić) i da će i dalje insistirati na rješavanju ovog problema.

"Sada imamo novo Vijeće ministara i našeg ministra prometa i komunikacija. Ovo se treba riješiti, ali prije toga je potrebno utvrditi ko je tačno nadležan s obzirom da smo ranije imali slučaj prebacivanja odgovornosti s jedne institucije na drugu", rekla je za Klix.ba.

Prije dvije godine iz Ministarstva prometa i komunikacija joj je rečeno da su nadležni Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti.

"Potrebno je tačno utvrditi koji je to granični pojas i šta se smije nalaziti tablama pri ulazu i izlazu BiH", dodala je.