Odlučuje Gradsko vijeće
1

Hoće li se danas konačno usvojiti nametnuti Statut Mostara i izmijeniti sporni dijelovi?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Pred gradskim vijećnicima Mostara na današnjoj sjednici, nakon više neuspješnih pokušaja ponovno će se naći Statut Grada Mostara, koji kao glavni dokument grada koji je nametnu visoki predstavnik, trebaju usvojiti i izmijeniti njegove sporne dijelove.
Trideset sedma redovna sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara treba početi u devet sati u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, gdje se sudeći prema ranijim dešavanjima, može očekivati žustra rasprava, a prijenos uživo se može gledati na YouTube kanalu Grada Mostara.

Podsjetimo da je Statut Grada Mostara, odnosno usvajanje nametnutog pa njegovo mijenjanje, trebalo biti riješeno u prvom kvartalu rada Gradskog vijeća koje je formirano 5. februara 2021. godine, što je bila i obaveza iz mostarskog sporazuma koji su potpisali SDA i HDZ-a BiH da bi se održali izbori u tom gradu.

Inače, ove godine se navršilo 19 godina od kada je Statut Grada Mostara 15. marta 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pady Ashdown, nakon što je produžavao rad povjerenstva koje je trebalo raditi na izmjenama Statuta.

Stranke su uoči historijskih mostarskih izbora govorile kako Statut neće biti problem, ali realnost danas odražava sasvim drugu situaciju, tako da se najvažniji dokument Grada Mostara nakon brojnih pokušaja i političkih previranja, do danas nije usvojio ni izmijenio, a šta će biti danas, ostaje nam vidjeti.

Pored Statuta Grada Mostara, koji je deveta od 26. tačaka Dnevnog reda, veliku pažnju javnosti će bez sumnje plijeniti i odluka Grada Mostara, da putem sudske nagodbe, oprosti Elektroprivredi HZHB kamate za milionska dugovanja po sudskim sporovima, zbog neplaćanja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar.

Mostarski vijećnici će danas, među ostalim, raspravljati i o izmjeni i dopuni regulacijskog plana za drugu fazu rekonstrukcije centralne zone, o donošenju regulacijskog plana Tekija, te usvajanju Prijedloga izmjena i dopuna Provedbenog urbanističkog plana za područje od biskupove glavice, kneza Branimira kralja Petra Krešimira 4. do Partizanskog groblja.

Također će se raspravljati, o usvajanju Nacrta Programa rasporeda javnih garaža, preraspodjeli novčanih sredstava i uvođenju novih pozicija u Budžetu Grada Mostara za 2023. godinu, te o financiranju prijevoza jednodnevnih izleta za predškolski i osnovnoškolski uzrast na području Mostara.

Danas će se između ostalog, odlučivati i o načinu i kriterijima za stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja, te o adresnom sustavu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima.