Veliki problem
12

Hoće li sarajevski vrtići sutra imati grijanje? Alternativa gotovo nemoguća

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iz Javne ustanove "Djeca Sarajeva" danas je došla informacija svim roditeljima da od sutra u vrtićima neće biti grijanja.

Kako su rekli iz "Sarajevogasa", razlog za ovo je potpuna obustava isporuke gasa za Federaciju BiH zbog kvara na plinovodu u Bugarskoj.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača gasa Energoinvest, isporuka gasa za FBiH je totalno obustavljena na ulazu u transportni gasovod u BiH. Molimo vas da u što kraćem roku izvršite pripreme za prelazak na korištenje alternativnog goriva i pripremite svoja postrojenja za prekid isporuke prirodnog gasa" rekli su iz "Sarajevogasa".

Koliko će dugo ova situacija trajati nije poznato, a iz Sarajevogasa su dodali da su poslali urgenciju nadležnom ministarstvu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sada se postavlja pitanje da li sarajevski vrtići mogu osigurati alternativno grijanje s obzirom na to da ih je većina priključena na Sarajevogas.

Električne grijalice u velikim vrtićima nisu opcija, jer je na taj način nemoguće zagrijati veliki broj prostorija, a spajanje grupa djece također nije moguće iz epidemioloških razloga.