Sutra sastanak
198

Hoće li Rimac dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a?

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 28. decembra prošle godine izabrao Ismeta Gavrankapetanovića za direktora ove zdravstvene ustanove još se čeka na saglasnost federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca.
Problem je, navodno, što Gavrankapetanović ne posjeduje certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta.

S druge strane, Gavrankapetanović, koji je direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", tvrdi da mu certifikat i ne treba jer ima diplomu o završenom postdiplomskom studiju.

Međutim, Rimac se do sada nije javno oglašao o razlozima zbog kojih do sada nije potpisao saglasnost.

Neposredno pred početak sjednice Vlade FBiH, čiji je početak danas prolongiran, kontaktirali smo federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca. Pitali smo ga da li će na današnjoj sjednici dati potrebnu saglasost za imenovanje direktora KCUS-a.

On nam je kazao da će sutra biti održan sastanak na ovu temu nakon čega bi trebala biti donesena odluka o tome da li će potpisati saglasnost.

"Preuranjeno je sada bilo šta govoriti, sutra imamo jedan sastanak", rekao nam je i dodao da će nakon sastanka biti poznato više informacija.

S obzirom na to da se neočekivano odužila procedura imenovanja direktora ni članovi Upravnog odbora KCUS-a nisu raspoloženi da daju izjavu na ovu temu.

Jedan od članova ovog odbora Dragan Stevanović nam je kratko kazao da mu je trakavica koja se vodi postala smiješna.

Govoreći o proceduri imenovanja podsjetio je na član 202. Zakona o upravnom postupku FBiH u kojimem stoji:

Organ čija je saglasnost ili mišljenje, odnosno potvrda ili odobrenje potrebno za donošenje rješenja dužan je suglasnost ili mišljenje, odnosno potvrdu ili odobrenje dati u roku od 15 dana od dana kada mu je zatraženo, ako posebnim propisima nije određen drugi rok.

Ako taj organ u tom roku ne izda svoj akt i ne dostavi ga organu koji donosi rješenje, kojim daje ili odbija suglasnost, potvrdu ili odobrenje, odnosno mišljenje, smatra se da je dao suglasnost, potvrdu ili odobrenje, odnosno mišljenje, a ako ne da nikakvo izjašnjenje, nadležni organ može donijeti rješenje i bez pribavljene suglasnosti ili mišljenja, odnosno potvrde ili odobrenja, ako posebnim propisima nije drugačije određeno.