Pismo vladi Švedske
0

Hoće li Radmanović ovako pisati i za Karadžića?

Sarajevo-x.com
Nakon što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio švedskoj vladi pismo u kojem apeluje da bi svaka samilost prema haškoj optuženici Biljani Plavšić koja je priznala krivicu za ratne zločine, bila pogrešna, istim institucijama se pismeno obratio i drugi član Predsjedništva Nebojša Radmanović. U pismu u kojem također iznosi "svoj lični stav" o postupku u vezi sa bivšom predsjednicom Republike Srpske Radmanović je naveo:

"U švedskom zatvoru Heinseberg, od 23.6.2003. godine, izdržava jedanaestogodišnju kaznu Biljana Plavšić iz Bosne i Hercegovine, koja je osuđena od strane Haškog tribunala za krivična djela u proteklom ratu.

Imam informaciju da se Biljana Plavšić pravosudnim organima Kraljevine Švedske obratila sa zahtjevom, da nakon izdržane 2/3 kazne, u skladu sa zakonima Švedske, bude puštena na privremenu slobodu.

Također, imam informaciju da se član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio Vama sa zahtjevom da ne prihvatite zahtjev Biljane Plavšić za pomilovanje.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH ima tri člana iz tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata i o pitanjima iz svoje nadležnosti odlučuje konsenzusom. Stavovi izneseni u pismu Željka Komšića nisu stavovi Predsjedništva BiH, nego njegovi lični stavovi. Smatram da bi se izabrani politički predstavnici iz BiH u vezi ovog pitanja, trebali uzdržavati od komentarisanja sudskih presuda i drugih pravosudnih odluka, jer se to može smatrati miješanjem u zakonski postupak.

Biljana Plavšić ima zakonsko pravo da traži prijevremeno puštanje na slobodu, a na vlastima Švedske je da o tome odluče u skladu sa zakonima svoje zemlje.

Biljana Plavšić se dobrovoljno predala Haškom tribunalu, pristupila suđenju, priznala ličnu krivicu, prihvatila izrečenu presudu i provela u zatvoru 2/3 kazne na koju je osuđena.

Ovo je moj lični stav, i molim da se tako shvati i razumije. Primite izraze moga poštovanja. Nebojša Radmanović"