U vrtlogu politike
60

Hoće li nas kineska investicija u Blok 7 koštati evropskog puta: Čelnici EU već šalju signale

Piše: S. Hambo
Foto: Klix/EPA
Foto: Klix/EPA
Ključno pitanje koje će u narednom periodu obilježiti odnose BiH i Evropske unije definitivno je pitanje kineske investicije u Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Nadležne institucije u FBiH dale su saglasnost za kredit od 614 miliona eura kod kineske banke, a zvaničnici EU upozoravaju na brojne propuste i neregularnosti.

Evidentno je da pitanje izgradnje Bloka 7 u Tuzli, što bi bio najveći energetski projekt u BiH, neće biti samo pitanje industrije, već i značajno političko pitanje, odnosno pitanje utjecaja i interesnih sfera Kine na Zapadnom Balkanu.

Svi su saglasni, pa i Evropska unija, da je gradnja Bloka 7 neophodna radi smanjenja zagađenja, ekološke prihvatljivosti, kao i brojnih drugih prednosti. Ipak, način finansiranja, garancija vlasti na cjelokupan iznos kredita alarmirao je zvaničnike EU, a naročito Evropske energetske zajednice, da bi investicija mogla biti nelegitimna i štetna.

Komesar za proširenje EU i politiku susjedstva Johannes Hahn iznenađen je odlukom da je velika većina u Parlamentu FBiH dala saglasnost za kredit kod kineske izvozno-uvozne banke.

"To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali također o izboru energetske tehnologije, kao i analize omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način", naveo je Hahn.

Sada se nameće pitanje jesu li zvaničnici BiH odlukom da Kineze uvedu u posao i uzmu kineski kredit za ovaj projekt "stali na žulj" evropskim zvaničnicima.

Ovu temu za Klix.ba je komentarisao i dugogodišnji novinar Elvir Bucalo, inače dobar poznavalac pitanja evropskih integracija i puta naše zemlje.

"Ne bih previše pažnje posvetio tome kako na priču o Bloku 7 reaguje EU, niti da li ćemo kasniti sa EU integracijama ili ne. Kašnjenje je već u sferi vica, dok će se Evropljani, na kraju, složiti s onim sa čim se mi sami složimo, a tu već nastaje ključni problem. Da li neko zna sa čime smo se složili kada je riječ o energetskoj politici, razvojnim prioritetima, politici uopšte? Ima li iko ozbiljan ko promišlja o tome ili je krajnji domet otvaranje za kineski kapital, finansijski i politički utjecaj Pekinga", ističe Bucalo.

Skoro svi stručnjaci se slažu da je izgradnja termo Bloka 7 neophodna. To je, dakle, zamjenski blok koji omogućava da istovremeno dođe do smanjenja zagađenja, emisije CO2 i da postigne sve evropske standarde koji se traže u smislu ekološkog zbrinjavanja. Kada se izgradi, dovest će do gašenja blokova 3, 4 i 5.

"U vremenu kada ozbiljne vlade, napredni dio svijeta, odbacuju sve vrste fosilnih goriva, kao neslana šala Vlade FBiH zvuči i bučna najava istraživanja zaliha nafte. Koliko god da tražim opravdanje u činjenici da su premijer i resorni ministar odrastali na američkoj propagandi sedamdesetih da sreća znači profit po svaku cijenu, ne nalazim ga, jer bi čak i premijer Novalić morao znati za fracking, ubijanje zemljišta trajno i duboko, kako bi se dobilo fosilno gorivo. I to sve u zemlji čiji se gradovi i industrijska postrojenja već takmiče u zagađenosti na svjetskom nivou", kazao je Bucalo.

Hahn je istaknuo da je siguran da su zastupnici imali dobre razloge za svoju odluku za garanciju na kredit od 614 miliona eura i da će je moći objasniti svojim građanima.

"Pitanja kao što su procjena utjecaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javne nabavke će sigurno biti pozorno promatrana tokom procesa davanja mišljenja", dodao je Hahn.

U svijetu borbe za energiju, energetsku efikasnost i nove izazove postavlja se pitanje je li BiH odabrala lakši put s Kinezima.

"Vjerovatno je lakše postići dogovor s Kinezima nego sačiniti cjelovit plan iskorištavanja obnovljivih izvora energije, energije koju čak i birokrate iz Brisela, uz turizam i poljoprivredu, prepoznaju kao strateški kapacitet i potencijal BiH. Za to će, sasvim sigurno, trebati čekati neke nove generacije političara. Ovi su dosegli tek do kamena temeljca pod Vrandukom", zaključio je Bucalo.