Mostarske nedoumice
27

Hoće li harem u Liska ulici biti ograđen ili pretvoren u park sa spomenikom žrtvama rata?

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Sudbina harema u Liska ulici u Mostaru, gdje su tokom rata sahranjivane žrtve svih nacionalnosti, je neizvjesna i nakon tri decenije od završetka rata, jer predstavnici vlasti ne mogu pronaći rješenje prihvatljivo svima, pa narušava sliku toga dijela grada.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rješenje vidi u ekshumaciji grobova i izgradnji parka na tom lokalitetu sa zajedničkim spomenikom svim civilnim žrtvama rata, čiji dan je u Mostaru proglašen 13. juna na inicijativu Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostara i Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini.

Govoreći o ovoj ideji, za naš portal podsjeća da se na sličan način problem riješio i u glavnom gradu naše zemlje.

"Od 1992. godine do 1995. godine, uslijed rata u velikom parku u Sarajevu sahranjivani su vojnici i civili zbog nemogućnosti da se to učini na grobljima i haremima. U Mostaru tokom ratnih događanja, zbog istih razloga, 1992. godine, u Liska parku sahranjivani su civili i vojnici. U Sarajevu nakon rata svi sahranjeni su ekshumirani i premješteni na groblja i hareme i napravljen je u parku spomenik poginulih djeci Sarajeva, a park je vraćen građanima", kazao je Kordić za Klix.ba.

Naglasio je kako smatra da u Mostaru ne trebaju razilaženja i tenzije na ovu temu i da vjeruje da će se po pitanju ove teme pronaći konsenzus.

"Vjerujem kako se svi možemo složiti da zbog dostojanstva mjesta na kojem mrtvi počivaju trebamo voditi brigu o takvim mjestima. Činjenica je da danas lokalitet o kojem je riječ nije na dostojanstvenoj razini. Zbog toga smo u razgovorima s međunarodnim organizacija došli do ideje da se na tom mjestu napravi jedan dostojanstven spomenik svim civilnim žrtvama, a bilo ih je sa svih strana. Vjerujem da ćemo i po ovoj temi pronaći konsenzus, kao i o mnogim drugim temama u ovom mandatu", kazao je Kordić za Klix.ba.

Ali, ova tema je u Mostaru izazvala lavinu reakcija i osporavanja kako gradskim vijećnika, tako i porodica žrtava pokopanih na tom lokalitetu.

Iz udruženja žrtava tvrde da su podršku ideji iskazali samo u slučaju da porodice pristanu, te da su za ovaj spomenik predlagali druge lokacije.

Gradski vijećnik SDA Adil Šuta je ocijenio kako je gradonačelnik s tom idejom izašao ishitreno i naglasio da "Liska harem ostaje u Liska ulici".

"Takve pokušaje smo osujetili i odbacili 2012. godine, kada je na Gradskom vijeću bila razmatrana prostorna problematika i dvadeset i jedan regulacijski plan, gdje je u nacrtu bilo predloženo i donošenje regulacijskog plana navedenog područja bez Liska harema.Tada smo, po cijenu da ne usvojimo ni jedan plan, skinuli s dnevnog reda isti, kao i još jedan regulacijski plan, a usvojili preostalih devetnaest planova. Liska harem ostaje na navedenom mjestu, gdje tražimo i istrajat ćemo na tome da se isti ogradi i dostojno zaštiti", poručio je Šuta.

Gradski vijećnik SDP-a Arman Zalihić je pozvao gradonačelnika Kordića da ne kopa po ranama porodica ukopanih u Liska haremu.

"Blago rečeno sam iznenađen najavom gradonačelnika Marija Kordića o mogućoj ekshumaciji i prebacivanju ukopanih u Liska haremu. Do sada je između nas bilo političkih razlika, ali sam prvi put ostao šokiran njegovom najavom. Posebno, imajući u vidu da sam od početka bio uključen u priču s OSCE-om i civilnim žrtvama rata o ideji izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata, ali u sklopu Liska haremu, koji bi se, tom prilikom, ogradio i doveo u stanje kakvo priliči. Da je gradonačelnik bio na istoj liniji, govori činjenica da je njegov savjetnik izradio idejno rješenje uređenja harema", naglasio je Zalihić.

Bizarnim je ocijenio Kordićeve razloge i navode da je prostornim planom tu predviđen park, jer kako je naglasio za svaku sjednicu mijenjaju plan po zahtjevu pojedinih investitora što mogu uraditi i da se mrtvi i njihove porodice napokon ostave na miru.

Hoće li harem u Liska ulici u Mostaru, u koji su tokom ratnog vihora sahranjivane žrtve svih nacionalnosti, biti ekshumiran kako bi se na tom lokalitetu napravio park i zajednički spomenik svim civilnim žrtvama rata ili će biti uređen kao vječno počivalište, te hoće li se pronaći konsenzus za rješavanje problema koji nakon tri decenije otvara ratne rane u tom gradu, ostaje za vidjeti.