BiH
0

Hoće li građani stalno vaditi iste dokumente?

FENA
Uspješnim završetkom projekta digitalizacije procesa izdavanja ličnih dokumenata, što je dio projekta priprema za izdavanje biometrijskih pasoša, stvara se mogućnost da građani više ne moraju stalno iznova vaditi iste dokumente.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Siniša Macan izjavio je danas za Fenu da infrastrukutra stvorena provedbom CIPS projekta daje tehničku mogućnost da građani nemaju potrebu prilikom predavanja zahtjeva za dokumente donose druga dokumenta i da putuju.

Međutm, na koji način će to biti primijenjeno, zavisi od organa koji su zaduženi za primjenu. To su u prvom redu ministarstva unutarnjih poslova prilikom izdavanja dokumenata, a organi lokalne uprave prilikom izdavanja uvjerenja o državljanstvu i rodnih listova.

Macan naglašava da je stvorena potrebna tehnička instrastruktura.

  • Trebaju određeni propisi da se prilagode na entitetskim i kantonalnim nivoima da bi se to moglo raditi ne samo za potrebe izdavanja dokumenata nego i za druge potrebe neophodne građanima, rekao je on.

Vijeće ministara BiH je obavezalo lokalne organe da uspostave digitalno potpisanu elektronsku evidenciju do kraja godine, da bi i provjere koje se vrše mogle biti automatizirane.

Obaveza lokalne administracije je da izvrši svoju reformu i prilagodi svoje propise za elektronski način poslovanja. BiH ima zakon o digitalnom potpisu, a imaju ga i entiteti.

  • Stvar je tehničke realizacije. Ono što je sigurno jest da će za potrebe izdavanja dokumenata biti stvorena ta infrastruktura, a ona se kasnije, u zavisnosti od propisa, može upotrijebiti i za druge svrhe, kazao je Macan.