Borba protiv kriminala
61

Hoće li federalni USKOK početi s radom do kraja godine? Sudije i tužitelji su izabrani

S. Š.
Foto: FENA (Foto: H. M./Klix.ba)
Foto: FENA (Foto: H. M./Klix.ba)
Skoro godinu dana nakon najavljivanja formiranja posebnog odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, tzv. federalnog USKOK-a, Klix.ba je provjerio do kog dijela je stigla realizacija ove ideje.

Federalne vlasti već dugo najavljuju konkretne korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužilaštva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga "federalnim USKOK-om".

Premijer FBiH Nermin Nikšić je u julu 2023. godine najavio njegovo formiranje, a u decembru je raspisan konkurs za 10 sudija i tužitelja u posebnom odjelu.

S obzirom da se radi o veoma važnom odjelu, ozbiljnom i zapaženom koji će pomoći u borbi protiv jednog od najvećih problema sa kojima se suočava, ne samo Federacija BiH, već država kao cjelina - a to su organizovani kriminal i korupcija, provjerili smo da li su nastavljeni koraci ka uspostavljanju ovog odjela te da li postoje eventualne poteškoće.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) su za Klix.ba kazali da je konkursna procedura za izbor kadrova u "federalni USKOK" provedena te su rang liste kandidata zaključene.

Ono što slijedi je postupak predlaganja i imenovanja kandidata.

"Za sudiju posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH sedam kandidata je ostvarilo minimalan uspjeh u konkursnoj proceduri kako bi mogli biti predloženi za navedenu poziciju. Za tužioca posebnog odjela Federalnog tužilaštva FBiH navedeni uspjeh je ostvarilo 18 kandidata dok su za posebnog zamjenika glavnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH navedeni uspjeh ostvarila ukupno četiri kandidata", ističu, također, iz VSTV-a.

Dodali su i da bi izbor i imenovanje za navedene pozicije trebalo biti na nekoj od narednih sjednica VSTV-a tako da se očekuje da će Odjel početi sa radom do decembra ove godine.

Ono što se i ranije potezalo kao eventualni problem, odnosno segment koji bi možda mogao usporavati formiranje odjela, jeste lokacija gdje će biti smješten odjel.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, prema procedurama, dužna osigurati adekvatan smještaj za "federalni USKOK".

Gostujući u programu Federalne televizije, premijer Nikšić je u martu rekao da je pronađena lokacija na kojoj će biti smješteni sudije i tužitelji "federalnog USKOK-a" ali od tada nije bilo poznato više informacija po ovom pitanju. Ono što se kao potencijala lokacija špekuliralo u javnosti i u pričalo po nezvaničnim krugovima, moguće sjedište ovog posebnog odjela je bivši hotel Emiran koji je povjeren Federalnog agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Međutim, zvanične najave iz Vlade FBiH do sada nije bilo, a također nije stigao odgovor ni na upit koji je Klix.ba uputio Vladi FBiH, a koji se tiče lokacije na kojoj će biti smješten odjel.