{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li direktor FTV-a biti izabran mimo zakonske procedure?

S
6.8.2008. u 13:09
0
5
Hoće li direktor FTV-a biti izabran mimo zakonske procedure?
0
Hoće li direktor FTV-a biti izabran mimo zakonske procedure?
Svi dosadašnji podaci vezani za izbor generalnog direktora Federalne televizije ukazuju na činjenicu da će konkurs koji je trebao biti zatvoren 13. avgusta biti poništen objavljivanjem novog Zakona o RTVFBiH u Službenim novinama FBiH.
U Sektoru za pravne i opće poslove RTVFBiH za Sarajevo- x.com kazali su da je Upravni odbor RTVFBiH javnim konkursom za imenovanje generalnog direktora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine u potpunosti ispoštovao zakonsku proceduru koju predviđa Zakon o Radio-televiziji Federacije BiH (član 38 i član 40), tako da nema pravne osnove za poništenje konkursa.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja bi novim Zakonom trebala imati dio obaveza, kažu da nije praksa RAK-a da komentariše zakone koji još nisu objavljeni.

"Čim novi zakon bude objavljen i stupi na snagu, Agencija će svoj dio obaveza i mandata koji joj bude dat, u skladu sa ovim aktom, provesti u potpunosti. Proces donošenja zakona trajao je jako dugo, a zakonske verzije su pretrpjele određene izmjene tokom same procedure. Svoj dio mandata, koji joj eventualno bude dat pojedinim odredbama novog zakona, Agencija će provesti, imajući u vidu i ostvarivanje uloge RTVFBiH i Javnog RTV sistema u BiH u cjelini“, kaže Boris Kujundžić, rukovodilac Regionalne kancelarije RAK-a Banja Luka.

Kujundžić pojašnjava, da su zakonske obaveze koje je imao RAK, do sada u slučajevima javnih servisa, obično uključivale proceduru formiranja liste kandidata za upravne odbore, sa koje imenovanje vrše parlamenti.

U prevodu ovo bi značilo, da će sve neregularnosti novim Zakonom o RTVFBiH biti ispravljene i da će Agencija i Parlament FBiH preuzeti posao u svoje ruke.

Što znači da slijedi imenovanje novog Upravnog odbora, a samim tim i poništavanje prethodno objavljenoga konkursa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: