BiH
0

Hoće li direktor FTV-a biti izabran mimo zakonske procedure?

Sarajevo-x.com
Svi dosadašnji podaci vezani za izbor generalnog direktora Federalne televizije ukazuju na činjenicu da će konkurs koji je trebao biti zatvoren 13. avgusta biti poništen objavljivanjem novog Zakona o RTVFBiH u Službenim novinama FBiH.

U Sektoru za pravne i opće poslove RTVFBiH za Sarajevo- x.com kazali su da je Upravni odbor RTVFBiH javnim konkursom za imenovanje generalnog direktora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine u potpunosti ispoštovao zakonsku proceduru koju predviđa Zakon o Radio-televiziji Federacije BiH (član 38 i član 40), tako da nema pravne osnove za poništenje konkursa.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja bi novim Zakonom trebala imati dio obaveza, kažu da nije praksa RAK-a da komentariše zakone koji još nisu objavljeni.

"Čim novi zakon bude objavljen i stupi na snagu, Agencija će svoj dio obaveza i mandata koji joj bude dat, u skladu sa ovim aktom, provesti u potpunosti. Proces donošenja zakona trajao je jako dugo, a zakonske verzije su pretrpjele određene izmjene tokom same procedure. Svoj dio mandata, koji joj eventualno bude dat pojedinim odredbama novog zakona, Agencija će provesti, imajući u vidu i ostvarivanje uloge RTVFBiH i Javnog RTV sistema u BiH u cjelini“, kaže Boris Kujundžić, rukovodilac Regionalne kancelarije RAK-a Banja Luka.

Kujundžić pojašnjava, da su zakonske obaveze koje je imao RAK, do sada u slučajevima javnih servisa, obično uključivale proceduru formiranja liste kandidata za upravne odbore, sa koje imenovanje vrše parlamenti.

U prevodu ovo bi značilo, da će sve neregularnosti novim Zakonom o RTVFBiH biti ispravljene i da će Agencija i Parlament FBiH preuzeti posao u svoje ruke.

Što znači da slijedi imenovanje novog Upravnog odbora, a samim tim i poništavanje prethodno objavljenoga konkursa.