{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hoće li diplome Medicinske škole bihaćkog KŠC-a biti priznate

18.6.2017. u 13:42
2
36
Hoće li diplome Medicinske škole bihaćkog KŠC-a biti priznate
2
Hoće li diplome Medicinske škole bihaćkog KŠC-a biti priznate
KŠC (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Unsko-sanskog kantona očitovat će se sutra o verifikaciji diploma Srednje medicinske škole koja djeluje u okviru JU Katolički školski centar "Ivan Pavao II" u Bihaću, čime će prvi put Skupština potvrditi svjedočanstva neke škole.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ne bude li potrebne većine, validnost diploma učenika Srednje medicinske škole postat će upitna.

Članovi Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine Unsko-sanskog kantona nisu podržali materijal čiji je predlagač Ministarstvo obrazovanja, a koji se odnosi na rad Katoličkog školskog centra u Bihaću, odnosno status Srednje medicinske škola koja je u protekle četiri godine školovala učenike za zanimanja medicinska sestra-tehničar i zubni tehničar.

Članovi navedene Komisije razmatrali su, između ostalog, Izvještaj Komisije za analizu stanja u JU Katolički školski centar "lvan Pavao II" Bihaću, koju je formiralo resorno Ministarstvo obrazovanja, a koji je proslijeđen Skupštini USK. U njemu se navodi da Medicinska škola u KŠC "Ivan Pavao II" u Bihaću "posluje pod firmom javna ustanova, a radi se o privatnoj ustanovi čiji osnivač nije Skupština kantona koja je jedina ovlaštena za donošenje odluka o osnivanju javnih ustanova".

U najkraćem, istaknuto je da ova škola nikada nije pribavila potrebna odobrenja za rad, te su tako dovedene u pitanje diplome učenika.

"Ministarstvo obrazovanja jasno kaže da oni nisu imali pravo upisivati djecu u Medicinsku školu. Ovdje neko gura da neke stvari preko koljena završi. Niko nije protiv toga da se to riješi, pogotovo zbog djece, jer su to sve naša djeca i ja sam poznajem njihove roditelje, pa i djecu. Mi samo tražimo zakonski način da se to verificira. Komisija nije prihvatila informaciju da bi mi kao Skupština trebali verificirati diplome koje su stečene na način za koji je od početka Ministarstvo tvrdilo da je urađen čitav niz nepravilnosti i nezakonitosti. Skupština će, unatoč tome, raspravljati o verifikaciji tih diplomi. Ukoliko bude potrebnih 16 ruku, moći će se izdati diplome Srednje medicinske škole", kazao je za Klix.ba Damir Hodžić, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine USK.

Problem je, kako kaže, nastao jer je izašla prva generacija maturanata medicinske škole kojima treba izdati diplome.

"Da bi im škola izdala diplome, mora imati odobrenje Ministarstva, kojeg nemaju. Ministarstvo, opet, neće da im da odobrenje jer su u radu škole ustanovili niz nepravilnosti. Sada je to gurnuto na Skupštinu, da im mi to 'mahnemo', pa kada to Skupština izglasa, nije više ničija odgovornost. Tako to ispada", slikovito je pojasnio Hodžić.

On je istakao se problem mora riješiti i da će djeca sigurno dobiti diplome, pa čak i ako ne bude potrebne većine.

"Neko pokušava stvoriti atmosferu da mi hoćemo zatvoriti Katolički školski centar u Bihaću. Bože sačuvaj! Svako ima pravo da otvara škole kakve hoće, ali moraju se znati neki zakonski okviri i ne treba dozvoliti niko da se djecom manipulira. Mi smo čak predložili Zaključak da njihove diplome verificira Srednja medicinska škola u Bihaću, a vidjet ćemo da li je to izvodivo", rekao je Hodžić.

On ističe da u cjelokupnoj problematici ima krivice i Skupštine, i Vlade, ali i rukovodstva Katoličkog školskog centra.

"Ovih dana zovu čak i predstavnici međunarodne zajednice, i banjalučke biskupije. No, moram reći da oni uopće ne znaju o čemu se o ovdje radi. Ovdje i njih neko zloupotrebljava i gura neke stvari na silu, bez odobrenja zvanične vlasti na kantonu. Katolički školski centar je imao odobrenje samo za Opću gimnaziju, a kasnije su otvorili i vrtić, i osnovnu školu, i Srednju medicinsku školu, i sve zaposlene ljude stavili na platni spisak Unsko-sanskog kantona. Ponavljam, niko nije protiv djece ili protiv škole, ali ovdje neko nekoga uporno pokušava napraviti budalom, ili jednu ili drugu stranu", ističe Hodžić.

Pokušali smo dobiti informacije i od Katoličkog školskog centra, međutim nismo uspjeli stupiti u kontakt sa rukovodstvom ustanove. Prema njihovim ranije iskazanim stavovima, oni ne negiraju da su osnovali i druge smjerove u sklopu svoje ustanove, no tvrde da posjeduju validna Rješenja o registraciji članica KŠC "Ivan Pavao II" u Bihaću. Na nekim dokumentima koje je rukovodstvo ustanove ranije objavilo, vidljivo je da su potpisani od strane bivšeg ministra obrazovanja USK Darija Jurića.

Uposlenici KŠC "Ivan Pavao II" u Bihaću u decembru prošle godine čak su na 12 dana obustavili nastavu jer nisu redovno dobijali platu, iako su svi drugi korisnici kantonalnog budžeta uredno primili svoje plate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: