BiH
0

Hoće li biti moguće izvršiti kvalitetnu transformaciju investicionih fondova?

Piše: G. D.
Danas je u Banjoj Luci održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, koju je organizovalo Ministarstvo finansija RS, u saradnji sa Privrednom komorom RS.

Generalni direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima Kristal invest Ljubomir Klincov rekao da je stvorena pogrešna predstava da je društvo protiv seta ovih zakona.

"Osnovni problem zakona je što od fondova koji su stvoreni na bazi vaučera pokušava napraviti likvidne fondove. To bi dovelo do toga da fondovi ne mogu odgovoriti zakonu i da ne mogu isplatiti dioničare, a to bi dalje dovelo do brzog urušavanja investicionih fondova u RS. Nisu sačinjene posljedice djelovanja ovog zakona", rekao je Klincov.

Tržište RS je, dodao je on, takvo da je nemoguće izvršiti kvalitetnu transformaciju za dvije ili tri godine. Neprihvatljivo je da se privatna akcionarska društva moraju mijenjati prema sili zakona, a ne prema volji vlasnika.

"Većina stranih investitora je upravo to i isticala. Vlasnici trebaju donositi takve odluke. To je, valjda, i stvar sloboda garantovanih ustavom. Prema istom modelu su urušeni investicioni fondovi u Crnoj Gori prije nekoliko godina. Imali smo iste primjedbe i prije godinu i po, pa ne vjerujem da će se i sada nešto promijeniti", istakao je Klincov.