Pitali smo NATO
19

Hoće li BiH poslije Programa reformi ipak morati poslati ANP, važna pitanja čekaju odgovor

Ervin Mušinović
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz sjedišta NATO-a u Briselu kazali su za Klix.ba kako se raduju što će sarađivati s BiH na temelju Programa reformi koji su dogovorili članovi Predsjedništva BiH. Nikome još uvijek nije poznato da li će bh. vlasti morati već iduće godine NATO-u dostaviti ANP ukoliko namjeravaju MAP učiniti operativnim.
Ni sedam dana nakon usvajanja dokumenta "Program reformi" u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine bh. građanima nije poznat sadržaj dokumenta kojim su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik odredili NATO put naše zemlje.

Opozicija, ali i mediji postavljaju brojna pitanja pri tome žestoko kritikujuću vladajuće političke stranke, jer od državljana BiH kriju sadržaj dokumenta koji tretira jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a zbog kojeg ni godinu nakon izbora nije uspostavljena vlada na državnom nivou.

Ovim povodom odgovore na konkretna pitanja zatražili smo u sjedištu NATO-a u Briselu. Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu kazala nam je da NATO pozdravlja dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH o formiranju vlasti i nastavku saradnje s NATO-om.

"To će pokrenuti prijeko potrebne reforme. NATO je podržavao reforme i pomogao u izgradnji sposobnosti od kojih već duži niz godina korist imaju građani Bosne i Hercegovine, a to ćemo nastaviti raditi", rekla je Lungescu za Klix.ba.

Kako kaže, NATO se raduje što će sarađivati s Bosnom i Hercegovinom na temelju programa reformi koje je dogovorila vlada.

"Još nismo dobili ovaj program, tako da ne možemo ulaziti u detalje. Saradnja s NATO-om ne utječe na potencijalno buduće članstvo NATO-a za Bosnu i Hercegovinu. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost zemlje", kazala je Lungescu.

Ipak, iz NATO-a se još ne oglašavaju o tome da li će BiH, ukoliko namjerava učiniti operativnim Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u, iduće godine morati dostaviti Godišnji nacionalni plan (ANP).

Pitanje potencijalnog slanja ANP-a moglo bi predstavljati poseban problem u budućnost ukoliko se uzme u obzir da će uskoro na čelo Vijeća ministara BiH biti imenovan Zoran Tegeltija iz SNSD-a, političke stranke koja se žestoko protivi slanju ANP-a u sjedište NATO-a.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proteklih dana tvrdio je da BiH neće sarađivati s NATO-om ništa više nego što sarađuje Srbija dok je na drugu stranu predsjednik DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio da BiH nastavlja svoj NATO put.

Ovo nije prvi put da bh. lideri različito tumače sporazume koje potpisuju. U tom kontekstu treba podsjetiti na sporazum koji su u augustu ove godine potpisali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pod mentorstvom bivšeg šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

Izetbegović je tada tvrdio da je Dodik potpisivanjem sporazuma pristao na slanje ANP-a u sjedište NATO-a, dok je Dodik na drugoj strani tvrdio da to nije tačno i da mu ne pada na pamet pristati na slanje NATO-u bilo kakvog dokumenta koji će približiti našu zemlju članstvu.

Što se tiče priče da je BiH već u MAP-u, NATO je ranije za Klix.ba pojasnio da je BiH još 2009. i 2010. godine tražila uključenje u Akcioni plan za članstvo (MAP) te da su u Talinu ministri vanjskih poslova članica NATO-a prihvatili taj zahtjev, ali su odmah za BiH uskratili praktični alat za MAP, a to je Godišnji nacionalni program (ANP).

"Na istom sastanku u Talinu ministri vanjskih poslova uskratili su praktičnu alatku - Godišnji nacionalni program za BiH, kroz koji se upravlja MAP-om. U cilju jačanja podrške Bosni i Hercegovini, ministri vanjskih poslova NATO-a izrazili su spremnost da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa zemlje (ANP) u decembru 2018. godine. ANP je dokument razvijen u nacionalnom vlasništvu, koji omogućava podršku NATO-a reformama u oblastima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna sigurnost, spremnost na katastrofe i odgovor te interoperabilnost oružanih snaga. Sada je na Bosni i Hercegovini da odluči da li da prihvati ovu ponudu da dostavi ANP. NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. NATO ne prisiljava nikoga na saradnju, a naši partnerski programi prilagođeni su potrebama i zahtjevima svakog pojedinačnog partnera", kazali su u maju ove godine iz NATO-a.